Helemaal #datafit met Bricklog • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Helemaal #datafit met Bricklog

Bricklog, met als thuisbasis Apeldoorn, bestaat sinds 2015 en zet zich in transportbedrijven te helpen te werken met de beschikbare data, en daar voordeel uit te halen. “Er is voor veel transportbedrijven nog een wereld te winnen als het gaat om datagedreven werken. Ons geheim is dat we 30 jaar kennis en ervaring in transport en logistiek combineren met technische kennis en verandermanagement. Wij helpen transportbedrijven regisseur van hun eigen data te worden”, leggen Hubert Benneker, Marjolijn Benneker en Sven Baars uit. {TTMnl2022_1_50]

Het is 9.00 uur ’s morgens als we bij Bricklog aanbellen. Er druppelen wat collega’s binnen die er al wat afgepeigerd uitzien. “Haha, dat klopt”, zegt Marjolijn Benneker. “Er sporten wat collega’s samen. Een doel stellen, trainen en nog eens trainen, elkaar uitdagen en samen fit worden.  Mooi tijdverdrijf naast het werk.”

Club
Bricklog is een hecht bedrijf, of beter gezegd, een hechte club. “Er werken hier 25 mensen, 40 als we de studenten van de Academy er bij tellen”, schetst Hubert Benneker. Hij begon Bricklog met een aantal partners in 2015. “Ik werkte al decennialang in het transport en zag dat de sector veranderde en ook toe was aan verandering. Ik kreeg vragen over strategie en continuïteit van het management van transportbedrijven. Hoe bouw je uit al die bouwstenen van je bedrijf de best mogelijke muur? Daar is de naam Bricklog uit geboren.”

Rapport
Bricklog werd eigenlijk gaandeweg vormgegeven. “In het begin kwamen bedrijven bij ons voor een advies, bijvoorbeeld een business-intelligence rapport. Maar je weet wat er gebeurt met zo’n rapport. Dat gaat na een paar maanden het bureau in, het wordt niet goed toegepast en dan zegt men: ‘het werkt niet.’ Ik merkte dat ik veel langer met zo’n bedrijf in ontwikkeling wilde. Niet alleen een rapport, maar ook begeleiding, echt aan de hand nemen. Ik wil geen consultant zijn, ik wil embedded zijn in het bedrijf. Eerlijk zijn ook, op eye-level met een directeur kunnen praten.”

Dataclub
In de zeven jaar dat het bestaat ontwikkelde Bricklog zich van een consultancy naar een echte dataclub. “Dat is wat wij zijn: een all-in-one dataclub die transportbedrijven leert om datagedreven te denken en te werken”, schetst Marjolijn Benneker. Dat is geen proces van een paar weken. “Wat Bricklog beoogt is dat bedrijven datagedreven gaan werken. Het gaat eerst over wat data is en welke data er allemaal binnen hun bedrijf leven. Dat gaat dus over wagenpark, ritten, brandstof, personeel, over alles eigenlijk. Daarna kijken we samen met de klant hoe we die data optimaal kunnen gebruiken. Denk aan verbeteren rendement, slimmere inzet capaciteit, verhogen foutpreventie, geautomatiseerd data delen, rapportages & dashboarding enzovoort. Verandermanagement wordt doorlopend toegepast.”

Strand
Nieuwe klanten van Bricklog verwarren data nog wel eens met ICT. Hubert Benneker: “Dat is zeker niet hetzelfde. Om met ons model te kunnen werken is een bepaalde automatiseringsgraad en bedrijfsgrootte, zo’n 40-50 auto’s, wel een vereiste, maar het gaat ons niet om ritplanning of TMS. Het gaat om de complete data-architectuur, een borging van datagedreven werken. Kan het MKB ook bij ons aankloppen? Uiteindelijk wel, want ook daar gaan klanten aankloppen en om data en KPI’s vragen. De hele wereld vraag om data. Geen enkel bedrijf kan meer heen om datagedreven werken. Sturen op cijfers kan echt niet meer, vertellen we veel managers. Word regisseur van je eigen data, dat is de toekomst. Voor sommigen is dat moeilijk, maar als we dan vertellen dat je met ons echt altijd inzicht hebt in je businessdata, ook als je zomers met je smartphone op het strand zit, lichten hun ogen op.”

Academy
Bricklog houdt van fitness en helpt bedrijven eigenlijk ‘datafit’ te worden. Sven Baars: “In onze methodiek spelen datakwaliteit én opleiding een grote rol. Consultants maken vaak een BI-rapport en hebben dan een helicopterview, wij gaan naar de core van elk bedrijf, pakken het bij de hand en leiden het naar datafitness. Zoals Hubert en Marjolijn ook al zeiden, dat doen we in nauw contact. Elke maand hebben we hier ook de BI-community, met acht transportondernemers die we helpen. En sinds 2018 hebben we onze eigen Bricklog Academy. Daar kunnen jonge hoogopgeleiden leren om datagedreven te werken voor ze aan de slag gaan in het management van transportbedrijven. Ja, dat gaat regelmatig om familiebedrijven die de toekomst willen waarborgen.”

Bricklog kijkt graag naar de toekomst. Hubert Benneker: “We helpen nu transportbedrijven om langzaam maar zeker regisseur te worden van hun eigen data en zo de best mogelijke bedrijfsvoering te creëren. Maar dat is altijd vanuit een situatie die voorheen minder fraai was, of op zijn minst niet dataminded. We praten ook over het Transportbedrijf van de Toekomst, dat als lege huls begint en dan helemaal data-optimaal wordt ingericht en opgezet. Daar gaat Marjolijn dit jaar werk van maken. Maar we zijn bij Bricklog nog jong, fit en vol energie. De toekomst is aan optimale inzet van data. In elk transportbedrijf.”

#embedded
#dataclub
#verandermanagement

TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: KOOS GROENEWOLD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer