Ga naar hoofdinhoud

Minister: ‘Geen hulp mogelijk voor tijdig verlengen rijbewijs chauffeurs’

Vrachtwagenchauffeurs die door problemen bij rijvaardigheidsinstantie CBR hun rijbewijs niet op tijd verlengd krijgen, krijgen geen extra hulp.  Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord een motie van de Tweede Kamer.

De motie had er op 29 januari om gevraagd binnen twee weken een oplossing voor te stellen voor Nederlandse chauffeurs die reeds tijdig verlenging van hun rijbewijs hebben aangevraagd, maar door de problematiek bij het CBR geen geldig rijbewijs hebben.

De minister schrijft aan de Kamer: “Door het CBR wordt sinds vorige maand prioritair gestuurd op de verloopdatum van het rijbewijs. Dit houdt in dat de aanvragen van rijbewijzen waarvan de geldigheid op korte termijn komt te vervallen als eerste worden behandeld, om zoveel mogelijk te voorkomen dat de rijbewijzen ongeldig worden en aanvragers tijdelijk zonder rijbewijzen komen te zitten. Deze benadering wordt toegepast in alle gevallen. Om de aanvragen van beroepschauffeurs zo snel mogelijk te behandelen en te voorkomen dat zij zonder rijbewijs komen te zitten is begin 2019 een spoedprocedure afgesproken met TLN waarbij brancheorganisaties Evofenedex en KNV zich hebben aangesloten. Sinds de invoering van de procedure zijn 130 chauffeurs gemeld en in de spoedprocedure opgenomen. TLN heeft onlangs verklaard positief te zijn over de resultaten. In deze procedure worden rijbewijshouders waarvan de geldigheid van het rijbewijs dreigt te verlopen met voorrang behandeld.”

De minister zegt het belang van de problematiek te onderkennen en ze heeft de mogelijkheid verkend om rijbewijshouders die in afwachting zijn van een Verklaring van Gezondheid een document te geven dat kan dienen als vervangend rijbewijs, zodat zij ondertussen kunnen blijven doorrijden. “Deze optie is echter juridisch niet mogelijk”, schrijft de minister. “Zij zou in feite neerkomen op een (tijdelijke) verlenging van de geldigheid van het rijbewijs. Dat zou in strijd zijn met de Europese rijbewijsrichtlijn en de daarop gebaseerde Nederlandse regelgeving. Het onderzoek heeft mij dan ook tot de conclusie gebracht dat er geen juridische mogelijkheden voorhanden zijn om de Nederlandse beroepschauffeurs te helpen met een overgangsregeling. Daarmee is en blijft de uitvoeringsbeheersing door het CBR van het grootste belang en houdt het mijn maximale aandacht. De inzet is er op gericht om met de ingerichte spoedprocedure chauffeurs zo spoedig mogelijk te helpen.”

2 reacties op “Minister: ‘Geen hulp mogelijk voor tijdig verlengen rijbewijs chauffeurs’

  • Lucienne

    Weer een semi overheidsinstellig waar het falend beleid word afgewend op de burger.
    Wie betaalt de thuis zittende chauffeur ?
    Ik denk niet de werkgever en tijdelijk ww zit er ook niet in.dus voor eigen rekening thuis zitten.weer een stunt vsn de EU die alles voor ons bepaalt .

  • Martin

    Niks van de eu. Van die faalhazen uit Den Haag en in de directie, die dan vervolgens er gewoon mee wegkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer