Ga naar hoofdinhoud

Gefco wil omzet verdubbelen in zes jaar tijd

De Gefco Groep, een wereldwijde speler op het gebied van industriële logistiek en Europees leider in automotive logistiek, behaalde in 2013 een omzet van 4 miljard euro, een groei van meer dan 11 procent ten opzichte van de resultaten uit 2012. De lopende bedrijfsopbrengsten bedragen 95,5 miljoen euro. De nettowinst groeide met 28 procent tot 55 miljoen euro.

Gefco_KroatieLuc Nadal, voorzitter van de Raad van Bestuur van Gefco: “Ondanks de moeilijke economische omstandigheden in Europa zijn onze resultaten over 2013 bevredigend en in lijn met onze verwachtingen. De resultaten tonen aan dat onze klanten de unieke expertise van Gefco in optimalisatie van toeleveringsketens erkennen. Het is ook tastbaar bewijs van het feit dat we een financieel gezonde organisatie zijn die de juiste strategie voor geografische en sectoroverschrijdende diversificatie hanteert.”

De omzet voor de Gefco Groep bedroeg bijna 4 miljard euro in 2013, de hoogste omzet ooit in de geschiedenis van het bedrijf sinds zijn oprichting in 1949. Gefco’s activiteiten in Midden- en West-Europa en Zuid-Amerika zijn de belangrijkste aanjagers van deze omzetgroei. De bedrijfsresultaten elders in de wereld bleven stabiel.

Ook de winstgevendheid van de Groep verbeterde en is nu in lijn met de normen binnen de sector. In de loop der jaren was Gefco in staat om een duurzame en geregelde vrije kasstroom te genereren dankzij zijn zeer lage schuldniveaus. Daardoor was het bedrijf in 2009 voldoende beschermd tegen de recessie en in 2012 en 2013 tegen de groeivertraging in de Europese automotivemarkt. Deze robuuste financiële gezondheid geeft de Groep de nodige flexibiliteit voor zijn toekomstige groei.

Alle resultaten die in 2013 behaald zijn door Gefco bevestigen dat zijn businessmodel van ‘weinig activa’ de juiste is en onderstrepen de efficiëntie van zijn flexibele kostenstructuur. Bovendien tonen de resultaten dat de Groep een plek heeft bemachtigd bij de tien belangrijkste spelers op het gebied van logistieke integratie binnen Europa. Gefco is binnen Europa tevens leider in Logistiek voor voltooide voertuigen.

Gefco is nu de exclusieve logistieke partner voor PSA in de wereld, dankzij de verkoop van 75 procent van zijn kapitaal door PSA Peugeot Citroën aan JSC Russian Railways groep (RZD) eind 2012. Het samenwerkingsverband met de RZD groep biedt Gefco een strategisch bondgenootschap en nieuwe groeimogelijkheden, zowel in Rusland als in de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Gefco kan hierdoor profiteren van een eenvoudiger toegang tot toonaangevende Russische en internationale fabrikanten die in deze markten opereren. Ook kan Gefco hen helpen de toeleveringsketens te optimaliseren en de productiviteit te verbeteren. Het samenwerkingsverband met RZD levert Gefco nog een belangrijke groeimotor op: de ontwikkeling van handelsrelaties tussen Azië, Rusland en Europa via het spoortransport.  Om een groeiversnelling in te zetten heeft Gefco in deze regio zijn organisatie geherstructureerd en een toegewijde geografische zone met een cluster van 50 logistieke experts gecreëerd. Deze is gevestigd in Moskou en is inmiddels operationeel. Hiermee heeft Gefco vanaf nu de mogelijkheid om zijn kennis van de Russische markt en handel met Rusland toe te voegen aan zijn scala aan diensten.

In 2013 is ook een zevenjarig contract met General Motors (GM) ingegaan. Op grond hiervan mag Gefco de gehele logistieke keten van GM in Europa en Rusland aansturen en optimaliseren. Door dit contract – dat meer dan 1 miljoen voertuigen per jaar betreft – is Gefco uitgegroeid tot de grootste speler op het gebied van logistieke integratie in de Europese automotive sector. Dit ondanks de wisselvallige marktomstandigheden. De Groep zet de diversificatie van het klantenbestand elk jaar voort. De behaalde omzet van grote internationale klanten – anders dan PSA Peugeot Citroën – en van middelgrote bedrijven is voortdurend toegenomen, tot meer dan 2 miljard euro in 2013. Deze inkomsten bedragen inmiddels 50 procent van de totale omzet van de Groep, vergeleken met 42 procent in 2012. Naast autoproducenten en toeleveranciers heeft Gefco ook klanten in tal van andere sectoren, met name de luchtvaart en industriële machines.

In 2013 is Gefco drie nieuwe dochtermaatschappijen gestart: in Dubai, Mexico en in Kroatië. Dit onderstreept het streven om belangrijke internationale klanten te helpen nieuwe verkoopsuccessen te behalen. Inmiddels beschikt de Groep over een netwerk van 37 dochterbedrijven (tegen 9 in 1999), aangevuld met een netwerk van partners en vertegenwoordigers. Daarmee is Gefco in 150 landen actief. Dankzij dit wereldwijde netwerk kan de Groep de logistieke goederenstromen in deze landen betrouwbaar aansturen en optimaal inspelen op de mogelijkheden in talrijke sterke groeilanden en -regio’s, zoals Zuid-Amerika, China, India, Midden- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Rusland. Dit zijn volgens Gefco zelf de sterke punten en kansen die het bedrijf van plan is te benutten in het kader van zijn ambitieuze groeistrategie. De Groep streeft naar een omzet van 8 miljard euro in 2020. In de woorden van Luc Nadal: “Wij zijn van plan onze omzet te verdubbelen door middel van externe groei-initiatieven en door onze geografische en sectoroverschrijdende diversificatie te versnellen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer