In Nederland breekt men zich nog het hoofd over hoe de Super Eco Combi het best op de weg kan worden gezet, in Spanje zijn ze daar al een tijdje uit. Niet alleen rijdt de Super Eco Combi daar al rond, in een nieuw project van vervoerder Sesé, brandstofleverancier Repsol, Volkswagen en Scania gebeurt dat ook nog eens met de hernieuwbare diesel HVO.
Met HVO kan de netto CO2-uitstoot per rit tot 90 procent worden verminderd. Sesé is naar eigen zeggen het eerste bedrijf dat een Super Eco Combio in Spanje en Zuid-Europa op deze wijze inzet.
De SEC zal in totaal 4.500 kilometer per week afleggen tussen Pamplona en Barcelona, waardoor de uitstoot van ongeveer 4,5 ton CO2 wordt vermeden. Tot dusver zijn tests uitgevoerd met trekkers met één oplegger die deze biobrandstof gebruiken. Deze voertuigen hebben over een periode van maanden meer dan 550.000 kilometer afgelegd, waarbij betrouwbare resultaten zonder incidenten werden behaald.
HVO wordt geproduceerd uit afval zoals gebruikte plantaardige oliën, landbouw- en bosbouwafval. Bovendien beschikt de brandstof over de duurzaamheidscertificaten die vereist zijn volgens de richtlijn inzake hernieuwbare energie van de Europese Unie en voldoet hij aan alle technische eisen die het gebruik ervan in voertuigen garanderen, zonder dat er aanpassingen nodig zijn.
Het vinden van efficiënte, duurzame en innovatieve oplossingen voor de bevoorradingsketen is een van de topprioriteiten van Sesé, dat ernaar streeft om tegen 2050 een emissieneutraal bedrijf te worden. Als onderdeel van dit engagement was Sesé een pionier door in 2018 voor het eerst in Spanje de Super Eco Combi te introduceren, met een totale lengte van 31,7 meter en twee opleggers van 13,60 meter die ook intermodaliteit met het spoorvervoer ondersteunen.
De duotrailer is een voertuig dat is ontworpen om over wegen met hoge capaciteit te rijden, zodat er minder vrachtwagens over conventionele wegen rijden, waar zich de hoogste ongevallenpercentages bevinden. Sesé heeft momenteel 4 SEC’s of duotrailers in haar vloot, die gemiddeld 600.000 kilometer per jaar afleggen en de totale uitstoot met 30 procent verminderen.
Scania werkt al vele jaren met hernieuwbare brandstoffen in Midden- en Noord-Europese landen. De voertuigen van Scania zijn uitgerust voor het gebruik van alternatieve brandstoffen. Dit project is een nieuwe stap in de richting van Scania’s doelstellingen om de CO2-uitstoot te verminderen (Scania Science Based Targets), die onder meer een verbintenis inhouden om de CO2-uitstoot van de voertuigen die het bedrijf in 2025 verkoopt met 20 procent te verminderen ten opzichte van de CO2-uitstoot van de voertuigen die het in 2015 verkocht.