Waberer’s groeit in omzet en winst • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Waberer’s groeit in omzet en winst

De Hongaarse logistiek dienstverlener Waberer’s heeft een uitstekend 2017 achter de rug. De omzet steeg met 18 procent tot 674,4 miljoen euro. Het nettoresultaat nam maar liefst met 57,5 procent toe tot 21,4 miljoen euro.

Waberer’s gelooft dat de succesvolle resultaten laten zien dat de implementatie van de strategie, die gebaseerd is op organische en anorganische groei, werkt. Het management gelooft dat de resultaten – inclusief een stijging in het nettoresultaat van 58 procent en een groei van 17 procent in terugkerende EBITDA over het volledige jaar 2017 – nu al voldoen aan de verwachtingen van de kapitaalmarkt. De organisatie blijft na de overname van LINK gefocust op het behouden van de positie in de CEE-regio door verdere toegenomen acquisities.

Kort op een rij de hoogtepunten uit het jaarverslag van Waberer’s:

  • De omzet steeg met 18 procent tot EUR 674.4 miljoen ten opzichte van het jaar 2016.
  • De omzet van het Internationale Transport Segment steeg met 13.3 procent tot EUR 511.6 miljoen, dankzij continue prijstoenames en acquisitie.
  • De omzet van Regionale Contract Logistiek, als gevolg van de jaarlijkse groei in magazijncapaciteit en hogere prijzen, nam toe met 27.1 procent tot EUR 124.5 miljoen.
  • De terugkerende EBITDA steeg met 16.6 procent of met EUR 12.2 miljoen in vergelijking met vorig jaar.
  • In het Internationale Transport Segment nam de terugkerende EBITDA toe met 9.2 procent, waarvan ongeveer de helft te danken is aan de overname van het Poolse bedrijf LINK.
  • De EBITDA nam met 32.7 procent toe in het Regionale Contract Logistiek segment.
  • De terugkerende EBIT groeide in 2017 met een substantiële 38 procent tot EUR 29.7 miljoen.
  • Het terugkerende Nettoresultaat groeide tot EUR 21.4 miljoen, wat een imposante stijging betekent van 57,5 procent, voornamelijk dankzij een significante groei in EBIT, terwijl het EPS met 164 procent groeide tot EUR 1.13.
  • Het Net Leverage Ratio nam af tot 2.7 x terugkerende EBITDA als een resultaat van hogere winst en een verbeterd werkkapitaal.
  • De vlootomvang groeide met 18 procent in vergelijking met vorig jaar.

Waberer’s CEO Ferenc Lajkó becommentarieerde de jaarresultaten uitgebreid. “2017 was op ieder gebied een bewogen jaar voor Waberer’s: een beursintroductie, een belangrijke internationale overname en de modernisering van onze IT-systemen zijn allemaal met succes uitgevoerd. Daarnaast werden de bedrijfsvoering en resultaten aangestuurd om niet alleen aan onze verwachtingen te voldoen, maar ook aan die van de kapitaalmarkt.

Waberer’s heeft dit jaar een grote stap gezet. Na lange voorbereidingen, hebben we met succes een beursintroductie voltooid die de grootste in Hongarije is in bijna 20 jaar. We hebben het opgehaalde kapitaal direct succesvol ingezet: binnen enkele weken na de beursintroductie rondden we de overname van het Poolse wegtransportbedrijf LINK af. We startten direct het integratieproces, en ontwikkelden LINK tot de belangrijkste pijler van onze verdere groei in een grote Europese markt die klaar is voor consolidatie.

Ook hebben we met succes nieuwe IT-oplossingen geïntroduceerd die efficiënter gebruik van onze bronnen kunnen maken en een grotere mate van schaalbaarheid mogelijk maken.  Ondertussen zijn we blijven samenwerken met onze partners voor het onderzoeken, testen en toepassen van nieuwe technologieën.

Kijkend naar onze financiële en operationele prestaties, hebben we aan alle verwachtingen voldaan. De omzet en terugkerende EBITDA-prestaties van de Groep lieten een stijging van respectievelijk 18 procent en 17 procent zien. Zoals we ook in de strategie voor investeerders in het beursintroductie-proces hebben gecommuniceerd, is deze groei deels gebaseerd op de effecten van overnames, en in gelijke mate onderdeel van organische groei. De ontwikkelingen van de nettoresultaten zijn bemoedigend, gezien 2017 een nettorendement liet zien met een groei van 58 procent.

Ik ben ervan overtuigd dat de focus op onze concurrentievoordelen gebaseerd op omvang en efficiëntie het gewenste effect heeft. Deze focus in combinatie met een technologie-georiënteerde werking en een streven om de consolidatie van de industrie te leiden, is nog steeds de juiste strategie voor Waberer’s. In 2018 zullen we de integratie-inspanningen in Polen voortzetten en daar ook een 3-cijferige uitbreiding van het aantal vrachtwagens plannen. Ondertussen zijn we ook van plan om onze contract logistiek activiteiten dit jaar uit te breiden door een mogelijke overname. Tegelijkertijd zullen we onze IT en andere systemen blijven verbeteren om onze efficiëntie en winstgevendheid nog verder te verbeteren”, aldus Lajkó.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer