Ga naar hoofdinhoud

Winstmarge onder druk bij Jan de Rijk

Logistiek dienstverlener Jan de Rijk Logistics realiseert over 2022 een winst voor belasting van 6,4 miljoen euro (2021: 8,5 miljoen euro) bij een hogere omzet van 283,3 miljoen euro (2021: .256,6 miljoen euro). Jan de Rijk Logistics heeft snel gereageerd op de vele kostenstijgingen gedurende het jaar, maar heeft niet kunnen voorkomen dat de winstmarge onder druk is komen te staan.

CEO Fred Westdijk: “Onze vooruitzichten voor 2023 zijn voorzichtig. Volumes vallen in de eerste maanden tegen en de ontwikkeling van de markt in de tweede helft van het jaar is vooralsnog onzeker. Positief effect is de beschikbaarheid van capaciteit in de markt. Belangrijkste thema’s van het afgelopen jaar waren capaciteitstekort en kostenstijgingen, waardoor onze winstmarge lager is dan vorig jaar. Met name de oorlog in Oekraïne en de verdere doorvoering van het Mobility Package hebben voor sterke stijgingen van nagenoeg alle kosten gezorgd. Daarnaast zijn ook vooral onze brandstofkosten fors gestegen gedurende het jaar. Net als bij vele andere bedrijven heeft de coronapandemie nog gevolgen gehad voor onze organisatie en gezorgd voor een hoger ziekteverzuim dan in het pre-Covid tijdperk. Gelukkig zijn veel medewerkers inmiddels hersteld en terug aan het werk.”

Internationaal transport heeft kunnen profiteren van een aanhoudend hoog volume in de luchtvracht en technology markt. In het intermodale vervoer hebben werkzaamheden aan het spoor in Duitsland voor veel operationele inefficiënties gezorgd. Benelux transport is in 2022 gereorganiseerd en onze healthcare activiteiten (Omega Logistics) zijn afgestoten. Het jongste onderdeel van de Jan de Rijk groep, Freight Solutions, heeft ook in 2022 weer laten zien hard door te kunnen groeien. Contract logistiek kende een stabiel jaar. Meer dan ooit focust Jan de Rijk Logistics zich op duurzaamheid en een veilige werkomgeving, getuige de eerste ESG-rapportage in ons jaarverslag.

CEO Fred Westdijk: “Jan de Rijk Logistics gaat voor een reductie van de CO2-uitstoot van 50 procent in 2030 ten opzichte van 2019. We gaan door met de succesvolle verkoop van HVO aan klanten en investeren op de middellange termijn in elektrische voertuigen.“

Ook 2023 belooft vooralsnog een interessant jaar te worden, met een heel andere markt dan 2022. Volumes vallen in de eerste maanden wat tegen, waardoor de capaciteit in de markt juist weer toe neemt. Desalniettemin kijkt Jan de Rijk Logistics uit naar de ontwikkelingen in de rest van het jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer