Ga naar hoofdinhoud

Dometic introduceert dodehoekcamera

Dometic introduceert een nieuwe intelligent rijhulpsysteem bij het afslaan om de strijd tegen fatale dodehoekongevallen te ondersteunen. De nieuwe Dometic CAM1000 dodehoekcamera onderscheidt voetgangers en fietsers op betrouwbare wijze van irrelevante objecten zoals verkeerslichtpalen. Het systeem voldoet volledig aan de nieuwe wettelijke eisen in Duitsland.

Het aantal fietsers dat gewond raakt of gedood wordt op wegen bij dodehoekongevallen neemt voortdurend toe. Om deze alarmerende trend een halt toe te roepen, hebben de Duitse gerechtelijke autoriteiten de technische eisen voor voertuigen opnieuw gedefinieerd en hebben zij een stimuleringsprogramma geïntroduceerd.

Om deze initiatieven te ondersteunen, levens te redden op de weg en om te voldoen aan de nieuwe wettelijke eisen, heeft Dometic een slim en eenvoudig te installeren rijhulpsysteem bij het afslaan ontwikkeld.

De nieuwe Dometic CAM1000 dodehoekcamera is ontworpen om snel de aandacht te trekken van de bestuurder, die steeds meer wordt overspoeld door een overdosis aan alarmen en waarschuwingssignalen van het bedieningspaneel van zijn voertuig.

Om te voorkomen dat de CAM1000 irrelevant wordt voor bestuurders, waarschuwt het alleen in het geval van werkelijk relevante gevaren. De rijhulp bij het afslaan camera onderscheidt fietsers en voetgangers betrouwbaar van staande objecten zoals verkeerslichtpalen en lantaarnpalen door middel van intelligente beeldverwerkingssoftware. Dit minimaliseert het risico op een vals alarm. Wanneer het systeem een alarm afgeeft, weet de bestuurder dat er echt een gevaar op een aanrijding in de dode hoek aanwezig is.

De CAM1000 is ontworpen als een universele oplossing en kan in bijna elk bedrijfsvoertuig worden gebruikt en past perfect in de Dometic 2019 monitorserie. Geïntegreerde infrarood LED’s garanderen een goede beeldkwaliteit, zelfs ’s nachts.

Dometic heeft ook de installatie geïnnoveerd. In tegenstelling tot veel andere systemen op de markt vereist de installatie van de CAM1000 weinig tijd en moeite. Alle componenten (inclusief de GPS-sensor, de infrarood LED’s en het bedieningspaneel) zijn geïntegreerd in de compacte camerabehuizing. Hij hoeft slechts te worden aangesloten op de stroomvoorziening, extra voertuigsystemen zijn niet nodig en herhaalde kalibratie is evenmin nodig. De afstandsmarkeringen op de monitor vergemakkelijken de uitlijning van de camera tijdens het ingebruiknemen. In de meeste gevallen kunnen bestaande monitoren worden hergebruikt.

In november 2018 heeft het Duitse ministerie van Verkeer en Waterstaat een aanbeveling uitgebracht waarin de technische eisen voor passende oplossingen ter voorkoming van dodehoekongevallen worden geherdefinieerd met een subsidie van € 1500 per bedrijfsvoertuig.

Na uitgebreide tests in het veld heeft Dometic CAM1000 alle inspecties met succes doorstaan en komt het in aanmerking voor overheidssubsidies in Duitsland.

Dometic’s nieuwe Dometic CAM1000 rijhulp bij het afslaan zal rond eind januari of begin februari 2020 op de markt worden gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer