Ga naar hoofdinhoud

BPW bouwt eigen elektrische distributietruck

Elektrische trucks van grote OEM’s komen mondjesmaat op de markt, maar lichte distributietrucks zitten daar nog maar weinig bij. In Duitsland is er subsidie opgezet om elektrische trucks tot maar liefst 80 procent te financieren. BPW introduceert samen met Paul Nutzfahrzeuge begin volgend jaar een elektrische 7,49 tons truck.

De basis van de nieuwe truck is de eTransport-as, de elektrische as van BPW die Paul Nutzfahrzeuge al een tijdje inbouwt bij huisvuilwagens en ze zo van de dieselaandrijving af krijgt. Zo is de stadsreinigingsdienst van Berlijn met succes op pad met 28 geëlektrificeerde Mercedes-Benz Vario. Het aandrijfconcept heeft zich ook bewezen bij continu gebruik door pakketdiensten, in het algemene vrachtvervoer en in de mode-logistiek. Nu gaat voor het eerst een nieuw voertuig met de BPW-aandrijfas in serieproductie.

De eTransport as is geoptimaliseerd voor de inbouwruimte en behaalt gewichtsvoordelen die het laadvermogen ten goede komen. Met laadbak en laadklep biedt hij een laadvermogen van drie ton. Er zijn twee accupakketten beschikbaar met een capaciteit van 84 of 126 kWh, waarmee in reële dagelijkse omstandigheden een actieradius tot 200 kilometer mogelijk is. Het voertuig is ontwikkeld volgens ISO 26262 en krijgt een EG-typegoedkeuring. Vanaf medio 2022 kan de nieuwe truck dan ook in heel Europa worden gekocht.

Markus Schell, managing partner van BPW Bergischen Achsen KG:  “Tot 80 procent extra prijssteun is een sterk signaal aan de transportsector – op die manier betaalt de aankoop van een e-truck zichzelf zeer snel terug en brengt hij op lange termijn meer efficiëntie dan een dieselvoertuig. Voor Duitsland als vestigingsplaats van de industrie is dit een nieuwe stap in de richting van duurzaamheid en klimaatbescherming. De vrachtwagen is plaatselijk emissievrij en geen ombouwoplossing, maar een nieuw voertuig dat klaar is voor serieproductie.”

Naast de nauwe samenwerking met Paul Nutzfahrzeuge nemen ook andere transportbedrijven, exploitanten van gemeentevoertuigen en fabrikanten van vrachtwagencarrosserieën deel aan de ontwikkeling. De assemblage zal plaatsvinden bij Paul Nutzfahrzeuge GmbH, een specialist voor speciale voertuigen. De nieuwe vrachtwagen zal onder een eigen merk worden gelanceerd en in het najaar voor het eerst worden gepresenteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer