Ga naar hoofdinhoud

Daimler, Volvo en Traton willen samen 1700 (en méér) laadpalen installeren

Daimler Truck, Volvo Group en Traton hebben een overeenkomst gesloten om samen een publiek toegankelijke laadinfrastructuur voor elektrische vrachtwagens en bussen in Europa aan te leggen. Daarmee willen de truckfabrikanten het vertrouwen van klanten winnen en de transitie naar emissievrijvervoer bespoedigen.

De overeenkomst legt de basis voor een toekomstige joint venture (JV) – voor gelijke delen in handen van de drie partijen, die in 2022 operationeel zou moeten worden. De partijen zijn voornemens samen 500 miljoen euro te investeren om binnen vijf jaar na de oprichting van de joint venture ten minste 1 700 krachtige groene oplaadpunten te installeren en te exploiteren in de nabijheid van snelwegen en op logistieke en bestemmingspunten. Het is de bedoeling dat het aantal oplaadpunten mettertijd aanzienlijk wordt verhoogd door aanvullende partners en overheidsfinanciering te zoeken. Het is de bedoeling dat de toekomstige jointventure  onder haar eigen bedrijfsidentiteit zal opereren en gevestigd zal zijn in Amsterdam. De toekomstige JV zal kunnen voortbouwen op de ruime ervaring en kennis van de stichtende partners op het gebied van zware vrachtwagens. In de JV zijn dan de merken Mercedes-Benz, Fuso, Volvo Trucks, Renault Trucks, MAN en Scania vertegenwoordigd.

De toekomstige JV zal als katalysator fungeren voor de verwezenlijking van de Green Deal van de Europese Unie voor een CO2-neutraal vrachtvervoer tegen 2050 – zowel door te voorzien in de nodige infrastructuur als door te mikken op groene energie bij de oplaadpunten. De gezamenlijke actie van Volvo Group, Daimler Truck en de Traton beantwoordt volgens de initiatiefnemers aan de dringende behoefte aan een kwalitatief hoogstaand charging-netwerk om vervoerders te ondersteunen bij hun overgang naar CO2-neutrale transportoplossingen, vooral in het zware langeafstandsvervoer. Een goede laadinfrastructuur die het lange-afstandstransport mogelijk maakt, is een kostenefficiënte manier om aanzienlijke, snel te realiseren emissiereducties te realiseren.

Martin Lundstedt, voorzitter en CEO Volvo Group: “Wij leggen de noodzakelijke basis voor een doorbraak voor onze klanten om de transformatie naar elektrificatie te maken door een Europese leider op het gebied van laadinfrastructuur te creëren. Wij beschikken over krachtige elektromobiliteitstechnologieën en nu, met Daimler Truck, de Traton Group en dankzij de Europese Green Deal, ook over een industriebreed begrip en een politieke omgeving om fundamentele vooruitgang te boeken in de richting van duurzame transport- en infrastructuuroplossingen.”

Martin Daum, CEO Daimler Truck: “Het is het gezamenlijke doel van de Europese vrachtwagenfabrikanten om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Het is echter van vitaal belang dat het opbouwen van de juiste infrastructuur hand in hand gaat met het op de weg brengen van CO2-neutrale vrachtwagens. Samen met de Volvo Group en de Traton Group zijn wij dan ook zeer verheugd om deze baanbrekende stap te zetten en een goed oplaadnetwerk in heel Europa op te zetten.” 

Matthias Gründler, CEO Traton Group: “Voor de Traton Group is het duidelijk dat de toekomst van transport elektrisch is. Dit vereist de snelle ontwikkeling van publiek toegankelijke oplaadpunten, vooral voor zwaar transport over lange afstanden. Samen met onze partners Daimler Truck en Volvo Group gaan we nu verder om dit sterke netwerk zo snel mogelijk te realiseren. Wij zetten nu de eerste stap om de overgang naar duurzaam, fossielvrij vervoer te versnellen. De tweede stap moet een sterk engagement van de EU zijn voor de volledige opschaling van een oplaadnetwerk in heel Europa.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer