Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Grootste laadplein ter wereld ligt in Geldermalsen

WattHub is de naam van een groot laadplein voor elektrische trucks en bouwmaterieel in Geldermalsen, pal naast de A15. Het gaat pas eind september officieel open, maar TTM.nl kon er nu al een kijkje nemen.

WattHub is er gekomen door Mekante Diek, een bouwcombinatie van Dura Vermeer, Ploegam en Van Oord dat samen de dijkversterking Tiel-Waardenburg verwezenlijkt. Voorwaarde voor dat bouwproject was dat alle materieel dat gebruikt werd emissievrij was. “Lang verhaal kort: om de elektrische trucks en bouwmaterieel te kunnen laden is WattHub opgericht, dat een eigen laadplein heeft gebouwd, samen met BetuweWind”, vertelt Gerben van den Berg, sinds kort directeur van WattHub.

Gerben van den Berg, WattHub

Op het terrein staan maar liefst 36 DC-laadpalen, goed voor tussen de 300 en 400 kW aan laadcapaciteit. Ook zijn er zes AC-laders waarmee mobiele accupakketten kunnen worden geladen. “Want niet al het bouwmaterieel kan hier op het laadplein komen, dus laden we dat op bij de bouwplaats, met accupakketten van Big Ass Battery”, verduidelijkt Van den Berg. De energie krijgt Watthub van drie windturbines van Betuwewind, dat ook participeert in WattHub. “Ons laadplein is gevestigd bij drie windturbines van Betuwewind. Die kunnen bij elkaar 10 MWh leveren. Het laadplein kan ongeveer 5 MWh per uur leveren”, aldus Van den Berg.

Op dit moment wordt het laadplein alleen gebruikt voor het materieel van Mekante Diek. Eind september gaat het laadplein ook open voor derden. “Daarvoor zijn we nu bezig met alle voorbereidingen. Tarieven? Daar is het nog even te vroeg voor. We verwachten sowieso dat we klanten gaan bedienen op basis van een contract”, aldus Van den Berg.

De Kempower laadpalen hebben een duidelijk scherm waar het verloop van een laadsessie op af valt te lezen. Er staat ook een QR-code in het scherm die een chauffeur kan scannen, zodat hij op zijn smartphone kan zien hoe de laadsessie vordert. Hij kan de laadtijd (mooi te combineren met rusttijd) doorbrengen in de cabine van zijn truck, maar er is ook een eenvoudige wachtruimte met de nodige voorzieningen.

Lees meer over WattHub in het eerste digitale magazine van TTM.nl, dat binnenkort verschijnt

Eén reactie op “Foto’s: Grootste laadplein ter wereld ligt in Geldermalsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer