DAF XF Hydrogen wint Truck Innovation Award 2022 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DAF XF Hydrogen wint Truck Innovation Award 2022

De DAF XF Hydrogen, een concept-truck met een verbrandingsmotor die draait op waterstof, heeft de Truck Innovation Award 2022 gewonnen. Juryvoorzitter Gianenrico Griffini overhandigde woensdagavond de award aan Harry Wolters, president van DAF Trucks, op een gala op de vakbeurs Solutrans in Lyon.

De Truck Innovation Award – een erkenning van de enorme technologische veranderingen en energietransitie die plaatsvinden binnen de automobielsector – is toegekend door de International Truck of the Year (IToY) jury, een groep van 25 vooraanstaande journalisten, die de belangrijkste truckmagazines uit Europa en Zuid-Afrika vertegenwoordigen.

Met een winnende score van 92 stemmen, versloeg DAF’s XF Hydrogen de concurrentie van Mercedes Benz’s GenH2 Truck, een brandstofcelaangedreven lange-afstands truck.

De IToY-jury prees de rijeigenschappen, de naadloze acceleratie en de gebruiksvriendelijke mens/machine-interface (HMI) van het prototype. De HMI is ook een kenmerk van DAF’s Nieuwe Generatie gamma van DAF, dat ook ontworpen is voor toekomstige emissievrije aandrijflijnen.

De ITOY-journalisten waardeerden DAF’s innovatieve benadering van alternatieve aandrijving en energietransitie, die gebruik maakt van de dynamische kwaliteiten van de interne verbrandingsmotor en tegelijkertijd de CO2 uitstoot uit de uitlaat elimineert.

In dit perspectief is de jury van mening dat de innovatieve combinatie van waterstof en een verbrandingsmotor een belangrijke rol kan spelen. Ze maakt gebruik van gevestigde technologieën en bestaande toeleveringsketens. Deze combinatie kan een aanvullende component zijn- van de toekomstige aandrijflijnportfolio’s van OEM’s, naast batterij-elektrische voertuigen (BEV’s) en elektrische voertuigen op brandstofcellen (FCEV’s).

Gianenrico Griffini, voorzitter van de International Truck of the Year-jury, vatte het oordeel van de jury als volgt samen: “Voor de overgang naar CO2-neutraal vervoer is een breed scala aan levensvatbare oplossingen nodig. De waterstofaangedreven verbrandingsmotor kan een rol spelen in de toekomstige mix van aandrijflijnen voor middellange en lange-afstandstoepassingen.”

Volgens de IToY-regels moet een genomineerde voor de Truck Innovation Award een voertuig zijn met geavanceerde technologie en met een bruto voertuiggewicht van meer dan 3,5 ton, uitgerust met een alternatieve aandrijflijn of een alternatief brandstofsysteem. Verder moet het voertuig beschikken over specifieke hightechoplossingen op het gebied van connectiviteit (semiautonoom of volledig autonoom) semiautonome of volledig autonome rijsystemen), ‘platooning’-capaciteit of geavanceerde ondersteunende diensten zoals diagnostiek op afstand.

De verkiezing van de Truck Innovaton Award vindt plaats onder auspiciën van Dekra in Duitsland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer