DAF is eindelijk weer winnaar International Truck of the Year • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DAF is eindelijk weer winnaar International Truck of the Year

DAF Trucks is dolbij nadat het met de nieuwe XF/CF range de titel International Truck of the Year 2018 heeft gewonnen. De begeerde award werd op de vakbeurs Solutrans in Lyon overhandigd door juryvoorzitter Gianenrico Griffini aan DAF president Preston Feight. [INHOUD | INDEX TTMnl2017_6_12]

Iedereen heeft een glas champagne in de hand. De muziek is luid, een dj draait. Een stroboscoop strooit veelkleurige laserstralen in het rond. Rond een statafel staat het management van DAF. De mannen kijken op het scherm van hun smartphone. De felicitaties stromen binnen. Tussen de glitterversiering staat de ITOY-award te blinken in de feestverlichting.

Standaard
De afterparty van DAF vindt plaats in een grote witte plastic tent. Iets daarvoor, op een speciale gala-avond op de Solutrans beurs, hebben Preston Feight, hoofd productontwikkeling Ron Borsboom, directeur marketing & sales Richard Zink en directeur communicatie Rob Appels de prestigieuze ITOY-award ontvangen van juryvoorzitter Gianenrico Griffini. Die zei over de verkiezing van XF en CF: “Met de introductie van de nieuwe XF/CF range heeft DAF een truckserie afgeleverd die nieuwe standaards zet op het gebied van energie-efficiency in de aandrijflijn en overall prestaties.”

Huldeblijk
Prachtige woorden, maar niet lang na de ceremonie zijn de heren van DAF, inclusief de trofee, verdwenen. Naar hun eigen afterparty, waar feest werd gevierd met de Franse klantenkring. Want die klanten, die zijn belangrijk voor DAF. “Wij zijn vereerd met deze award, maar die eer behoort zeker ook toe aan onze medewerkers, en het is ook een huldeblijk aan al die klanten die gekozen hebben voor de New CF of XF, of dat nog gaan doen”, aldus DAF president Feight in zijn dankwoord eerder die avond. “We hebben allemaal hard gewerkt om de beste trucks op de markt nog beter te maken. Het resultaat zijn de New CF & XF – die staan voor Pure Excellence. Het is fantastisch dat al onze inspanningen zo’n grote beloning krijgen. Het winnen van de titel International Truck of the Year 2018 is ook een erkenning voor onze leveranciers en dealers. Volgens de jury zijn onze trucks koploper als het gaat om efficiency in transport. Wat moet ik daar nog aan toevoegen?” DAF Trucks was ook een beetje opgelucht dat het eindelijk de ITOY-award weer eens won, want met de voorgaande generaties van de CF en XF, in 2014 en 2015 (check) greep het Nederlandse truckmerk net naast de hoogste prijs. De eerste keer met de XF, de tweede keer met de CF

Raak
Dit keer was het dan wel raak, met de CF en XF samen. Met 104 punten wonnen de DAF Trucks, met slechts 8 punten voorsprong op de Iveco Stralis NP460. De andere kanditaten, de Scania XT en de Mercedes-Benz Actros met vernieuwde aandrijflijn, kregen niet voldoende punten om hoog te kunnen eindigen.

Rit
De ITOY-jury bestaat uit 23 vooraanstaande bedrijfsautojournalisten uit heel Europa. Namens Nederland zit TTM.nl hoofdredacteur Arjan Velthoven in de jury. Tijdens een recente testrit door België en Nederland kon de jury de XF/CF truckrange uitgebreid aan de tand voelen. Bijzondere waardering sprak de jury uit voor de innovatieve nieuwe aandrijflijnen van de XF/CF range. Die bestaan uit de geoptimaliseerde MX-11 en MX-13 zescilinder motoren die goed geïntegreerd zijn met de nieuwe ZF Traxon 12-gangs automatische transmissie en de nieuwe DAF achterassen. Samen zorgen ze voor sterk verbeterd weggedrag, beter brandstofverbruik en een zijdezachte schakelkarakteristiek. Veel features van de nieuwe XF en CF richten zich op een betere energie-efficiency, zoals de verbeterde verbranding van diesel, een vermindering van interne motorfrictie, lagere toerentallen, geïntegreerde aandrijflijncomponenten, andere schakelstrategieën, verbeterde predictive features gebaseerd op een nieuw elektronisch ontwerp plus diverse gewichtsbesparingen, zoals die in het compacte SCR-nabehandelingssysteem. Ook de langere perioden met Eco-Roll, veroorzaakt door de betere integratie van motor en versnellingsbak, in combinatie met de op GPS-gebaseerde Predictive Cruise Control functie, heeft de DAF punten opgeleverd.

Gebakje
De lof van de jury maar vooral het winnen van die felbegeerde award zorgde ervoor dat alles wat DAF was even flink feest vierde. In die feesttent op het Solutrans-terrein, maar ook overal waar DAF haar vestigingen heeft.  Bakkers hebben net als de truckfabrikant topproductie gedraaid: 6.000 gebakjes stonden de dag na de winst klaar om verorberd te worden.

De verkiezing van de International Truck of the Year vindt jaarlijks plaats volgens strikte regels die door de jury zijn opgesteld. Zo wordt de International Truck of the Year Award (ITOY) jaarlijks uitgereikt aan het voertuig of voertuigserie die in de 12 maanden daarvoor de grootste bijdrage heeft geleverd aan de efficiency van het wegtransport, gebaseerd op diverse belangrijke criteria als technische innovatie, chauffeurscomfort, veiligheid, weggedrag, brandstofverbruik, ecologische footprint en total cost of ownership (TCO). De stemmingsprocedure staat onder streng toezicht van de Britse Road Haulage Association (RHA).

TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: TTM.nl / SOLUTRANS

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer