Finland staat combinaties van 34,5 m toe • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Finland staat combinaties van 34,5 m toe

De Finse overheid heeft besloten dat met ingang van 21 januari a.s. de wettelijk toegestane maximale lengte van een voertuigcombinatie 34,5 meter is. Dat was 25,25 meter. De maximaal toelaatbare massa blijft 76 ton.


Het is niet zo dat er nu plotseling hele lange voertuigcombinaties op de Finse wegen zullen verschijnen, want de Finnen mogen al sinds 2013 experimenteren met de 34,5 m lange combinaties. Er zijn zelfs testcombinaties bekend die met een totaalgewicht van 104 ton de weg op mogen.

Volgens het nieuwe overheidsdecreet gaat de maximale lengte van andere voertuigen dan bussen en touringcars van 12 naar 13 meter, de lengte van een oplegger stijgt naar 16 meter.

De maximaal toegestane lengte van een gecombineerde vrachtwagen en een oplegger zal stijgen van 16,5 naar 23 meter. De maximale lengte van een combinatie van een auto en een middenasaanhangwagen op de weg is 20,75 meter in plaats van de huidige 18,75 meter.

Voordat het decreet werd gewijzigd, werden de zogeheten HCT-vrachtwagens, waarvan de lengte en massa verschillen van wat momenteel is toegestaan, getest sinds 2013. Wat de maximaal toegestane massa’s betreft, toonde een eerste beoordeling van het huidige wegennet aan dat het huidige maximaal toelaatbare gewicht massa voor een gecombineerd voertuig (76 ton) niet duurzaam kan worden verhoogd in het hele netwerk. Het Vervoers- en Communicatieagentschap, TrafiCom, kan in de toekomst ook tijdelijke afwijkingen toestaan ​​voor voertuigcombinaties die de algemene grenswaarden overschrijden.

De eisen in het decreet met betrekking tot de draaicirkel en stabiliteit van lange combinaties zijn strenger dan wat in de proef was toegestaan. De vereisten voor combinaties omvatten ook camerasystemen voor zijdelingse zichtbaarheid, een geavanceerd noodrem- en rijstrookdetectiesysteem, elektronisch rij-stabiliteitssysteem en elektronisch gestuurde remmen.

De draaicirkel kan van invloed zijn op de planning van kruispunten en de behoefte aan restrictietekens op de huidige kruispunten blijft bestaan. De lange combinaties hoeven echter niet echt toegang te hebben tot steden en dorpen, maar ze zullen voornamelijk worden gebruikt voor verbindingen tussen terminals, grotere winkelcentra en productievestigingen, en ze zullen meestal worden gebruikt buiten de spits, veelal ’s nachts.

De veranderingen in de lengten van voertuigcombinaties zullen naar schatting aanzienlijke voordelen opleveren, vooral bij het transport van zeecontainers, stukgoed en levensmiddelen. Deze vertegenwoordigen volgens de Finse overheid bijna 50 procent van het vrachtvervoer over de weg.

2 reacties op “Finland staat combinaties van 34,5 m toe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer