Ga naar hoofdinhoud

Fleetsoftware schuift op naar intelligent datagebruik

De focus van fleetmanagementsoftware zal in de loop van dit jaar blijven verschuiven in de richting van een intelligent gebruik van een breder scala aan zowel intern als extern gegenereerde gegevens. Dat is de overtuiging van leverancier Chevin.

Paul Verkinderen, Vice President Europe & Africa bij Chevin: “De fleetsector is aan het veranderen onder invloed van de steeds grotere hoeveelheid aan beschikbare data over voertuigen, uitrusting, personeel en andere assets. Deze informatie wordt zowel intern als extern gegenereerd door middel van de uitwaaierende technologische ontwikkelingen – van telematica en mobiele toestellen tot autonome voertuigen en geconnecteerde auto’s, bijvoorbeeld.”

Omdat vlootbeheerders onder een niet-aflatende druk staan om de kosten onder controle te houden, de workload te beperken en deadlines tot een minimum te reduceren, zien steeds meer bedrijven volgens Chevin het potentieel in van een intelligenter gebruik van bestaande of potentieel beschikbare, diffuse data met het oog op meer gestroomlijnde processen, een grotere efficiëntie en minder uitgaven.

De sleutel tot een efficiënt gebruik van ‘big data’ om operationele vooruitgang te boeken ligt volgens Chevin eerst en vooral in het bepalen van welke data het nuttigst is, waarna deze kan worden samengebracht voor analyse en rapportage.

“Gewoon al de vraag stellen hoe je je vlootbeheer kunt optimaliseren door bestaande interne en externe informatie samen te brengen met behulp van fleetmanagementsoftware kan heel wat nieuwe deuren openen”, zegt Paul Verkinderen.

Daarnaast zal er zich volgens Chevin nog een tweede belangrijke trend aftekenen in 2017. Nu er zoveel data extern gegenereerd wordt door telematicasystemen, brandstofkaarten, onderhoudsdienstverleners, onderdelenleveranciers en vlootbeheerbedrijven, maar ook belasting-, registratie- en bestuurdermanagementoplossingen, zal integratiegemak een grote rol gaan spelen.

“Met zoveel informatie die mogelijk beschikbaar is – vaak gekoppeld aan strikte deadlines en administratieve of financiële belemmeringen – zou de integratie van third-party applicaties en serviceproviders in fleetmanagementsoftware in geen geval moeizaam of tijdrovend mogen zijn”, legt Paul Verkinderen uit.

Chevins fleetmanagementsoftware FleetWave kan geïntegreerd worden met een onbeperkt aantal externe systemen of dataproviders. Het bedrijf blijft deze mogelijkheden op efficiënte en schaalbare manieren uitbreiden.

Chevin voorspelt nog een andere tendens voor 2017, namelijk het toegenomen gebruik van mobiele toestellen in het kader van operationeel beheer en onderhoud. Tablets en smartphones kunnen immers doeltreffend worden ingezet als managementtools voor het personeel, voor zover ze intelligent worden gekoppeld aan een fleetmanagementsysteem.

Mobiele toestellen kunnen worden gebruikt om zo goed als alle operationele activiteiten te beheren, van het aanreiken van laad-, ophaal- en afleveringsdetails en route-informatie aan bestuurders tot het verzamelen van inspectie-, onderhouds- of auditinformatie van bestuurders, garages, externe sites en meer.

“Een fundamenteel kenmerk van onze software is dat het een robuuste oplossing vormt die als het ware fungeert als een centraal reservoir voor fleetgerelateerde data. We blijven FleetWave onafgebroken ontwikkelen de komende jaren met als doel onze klanten te helpen om een brede waaier van data te vergaren zodat ze hun vloot efficiënter kunnen beheren door zich te baseren op feiten in plaats van instinct”, aldus Verkinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer