Foto’s: Bibendum keert terug op de truck • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Bibendum keert terug op de truck

Bibendum was decennialang niet alleen het logo van bandenfabrikant Michelin, maar ook het popje dat bovenop de truckcabine meereed. Dat kan tegenwoordig niet meer, met alle nadruk op aerodynamica. Op de onlangs in China gehouden Michelin Challenge Bibendum liet Michelin echter een nieuwe rol voor Bibendum zien, als onderdeel van een bandenspanningsmonitoring systeem.

Tijdens de zogeheten ‘BibTruck Demo’ op de Challenge was een kleine vrachtwagen te zien met aan de binnenzijde van de voorruit Bibendum in een perspex bol ter grootte van een binnenspiegel. In de bol is LED-verlichting aangebracht. De bol staat in verbinding met een bandenspanningssysteem. Onder normale omstandigheden is de LED-verlichting rond Bibendum blauw. Verliest een van de banden spanning, dan kleurt de LED-ring rond Bibendum rood, een waarschuwing aan de chauffeur. Een app op de smartphone laat de chauffeur zien welke band spanning verliest, zo liet een demonstratie zien. De aanwezigheid van de LED-unit is leuk, maar natuurlijk niet echt nodig als een dergelijke app wordt geïnstalleerd op een boordcomputersysteem. Vooralsnog was dit BibTruck systeem enkel een prototype, de demonstratie van de BibTruck op Challenge Bibendum betekent niet dat Michelin zelf zich gaat verdiepen in bandenspanningmonitoring. Dominique Aimon, vice-president Technical and Scientific Communication bij Michelin: “De technologie daarvan is niet van Michelin. We denken wel dat TPMS goed is. Als je niet voldoende lucht in de banden stop verlies je een hoop van de efficiencyvoordelen, zo simpel is het. Het BibTruck systeem, of een vergelijkbaar TPMS systeem, wordt zeker geïntroduceerd in de toekomst.”  Insiders op Challenge Bibendum fluisterden dat een introductie van een TPMS door Michelin weleens snel kan gaan gebeuren, wellicht als onderdeel van het fleetmanagementprogramma Michelin Solutions.

Een nieuwe bandentechnologie die Michelin debuteerde op Challenge Bibendum was Selfseal. Selfseal maakt gebruikt van een compound die ervoor zorgt dat bij een lekke band het gaatje automatisch wordt opgevuld door een zachte emulsie. Het gat wordt hermetisch afgesloten, met in het ergste geval minimaal verlies aan spanning. Selfseal werd op Challenge Bibendum gedemonstreerd bij personenauto’s en de lichte bedrijfswagen die ook dienst deed bij de BibTruck Demo. Michelin heeft aangegeven in 2015 met Selfseal op de markt te komen, ook voor lichte trucks. Daarbij richt het zich in eerste instantie echter op markten waar de wegen van slechtere kwaliteit zijn dan die in West-Europa.

Lees in de komende TTM.nl een compleet verslag van Michelin Challenge Bibendum 2014.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer