HERE lanceert OTA-oplossing voor connected vehicles • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

HERE lanceert OTA-oplossing voor connected vehicles

HERE Technologies lanceert vandaag een nieuwe Over-the-Air (OTA) oplossing, die autoproducenten in hun verbonden voertuigen kunnen integreren. HERE OTA Connect lost een belangrijk probleem op: de veilige overdracht van data, software en firmware tussen de cloud en voertuigen om functies te actualiseren en te verbeteren.

“OTA-technologie is de volgende grote stap om voertuigen met minder kosten voor autofabrikanten en autohouders up-to-date te houden”, aldus Ralf Herrtwich, SVP Automotive bij HERE Technologies. “Met HERE OTA Connect kunnen autoproducenten voertuigen op afstand updaten. Dit levert kosten- en tijdbesparingen op, bijvoorbeeld bij grote terugroepacties. Het biedt ook nieuwe inkomstenbronnen voor autofabrikanten door hun klanten de mogelijkheid te geven met één druk op de knop nieuwe voertuigupgrades en -functies aan te schaffen.”

HERE OTA Connect werd op basis van open source-technologie ontwikkeld voor integratie met de back-end van autofabrikanten. Het kan wereldwijd gebruikt worden door klanten in de auto-industrie en voorkomt afhankelijkheid van een specifieke leverancier. OTA Connect is momenteel beschikbaar als op zichzelf staand product. HERE is van plan om het in de komende maanden te combineren met zijn suite van software en diensten voor de autobranche. Bovendien gaat het bedrijf de technologie beschikbaar maken voor toepassingen buiten de autobranche, bijvoorbeeld robotica en drones.

Een OTA-update is de draadloze overdracht en installatie van nieuwe data of software op aangesloten apparaten. OTA-technologie wordt al jaren gebruikt door aanbieders van mobiele telefonie om instellingen en software op telefoons in hun netwerken bij te werken. Het potentieel van deze technologie voor aangesloten en zelfrijdende auto’s wordt echter nu pas gerealiseerd. Net als telefoons, computers en apps hebben deze auto’s code die regelmatig moet worden bijgewerkt, maar de complexiteit van hun systemen en veiligheidseisen maken het veel moeilijker om updates te perfectioneren. Er zal een aanzienlijke hoeveelheid software nodig zijn, waaronder miljoenen coderegels, als verbonden en autonome voertuigen nieuwe wegen in kaart brengen en nieuwe scenario’s op de weg tegenkomen. Autofabrikanten gebruiken verbonden auto’s ook om gegevens te verzamelen. Moderne auto’s zijn rijke bronnen van waardevolle data en dragen deze over naar de centrale systemen van de autofabrikanten om het hele systeem te verbeteren.

HERE OTA Connect neemt een rol als voorloper in door de risico’s te voorkomen en te beperken die gepaard gaan met de toepassing van nieuwe rijtechnologie op de weg. Hoe meer voertuigen aangesloten en geautomatiseerd worden, des te hoger de veiligheidseisen worden. HERE OTA Connect is een essentiële schakel in de veiligheidsketen. De technologie maakt gebruik van Uptane, een beveiligings-framework dat wordt ondersteund door het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Het is specifiek ontworpen voor software die in verbonden en autonome auto’s toegepast wordt. Uptane is de eerste tegen besmetting resistente beveiligingssoftware-oplossing die op internationaal niveau wordt besproken.

“Veiligheid staat hoog in ons vaandel”, legt Armin G. Schmidt, Senior Director OTA bij HERE Technologies, uit. “Bij auto’s staat er veel meer op het spel dan alleen het schenden van gegevens. Naarmate autofabrikanten verbonden en zelfrijdende systemen ontwikkelen, moeten zij hun voertuigen ook op een manier ontwerpen en behandelen die aanvallers buiten houdt. HERE OTA Connect biedt niet alleen een uiterst veilig framework tegen hackers, maar maakt het ook mogelijk om belangrijke veiligheidsupdates op een kosteneffectieve en schaalbare manier uit te voeren.”

Naarmate gesprekken over verbonden en autonome auto’s zich richten op veiligheidsnormen en -voorschriften, stellen internationale wetscommissies en overheidsinstanties OTA-gebruik verplicht. Het Amerikaanse Ministerie van Verkeer, het Britse Ministerie van Verkeer en de Duitse BMVI werken voor hun landen aan wetgeving die OTA-updates omvat. Op mondiaal niveau zal de VN-taskforce (UNECE WP29) naar verwachting medio 2018 een aanbeveling uitspreken en een desbetreffende resolutie wordt in 2019 verwacht.

Susan Beardslee, hoofdanalist voor ABI Research, stelt: “Veilige en schaalbare OTA is van fundamenteel belang voor de groei van semi-autonome en uiteindelijk autonome auto’s . Naarmate updates minder Transmission Control Unit (TCU)-gebaseerde infotainment betreffen en meer Engine Control Unit (ECU)-gebaseerde kritische operaties, zal er maar een klein aantal vertrouwde leveranciers in staat zijn om de overstap te maken.”

De HERE OTA Connect-technologie werd ontwikkeld door Advanced Telematic Systems (ATS). Dit is een in Berlijn gevestigd softwarebedrijf gespecialiseerd in producten voor de automobielbranche, dat HERE in januari 2018 heeft gekocht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer