Hyundai gaat 1000 waterstoftrucks op de weg zetten • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Hyundai gaat 1000 waterstoftrucks op de weg zetten

Hyundai gaat 1000 waterstoftrucks operationeel laten rijden in Zwitserland. Dat gebeurt in samenwerking met H2Energy, een consortium waarin onder meer veel brandstofleveranciers ressorteren. De eerste fuel cell Hyundai’s gaan in 2019 rijden, het volledige aantal van 1000 moet in 2023 op de weg zijn.

Hyundai kondigde al eerder aan met een fuellcell truck in Europa te komen, maar het vandaag geshowde conceptvoertuig moet de eerste Hyundai truck zijn die je kunt kopen. Voorlopig is het nog niet zover, eerst de uitrol in Zwitserland. Daarvoor tekende Hyundai een overeenkomst met H2Energy, een vereniging bedrijven die hun sporen op het gebied van brandstof verdiend hebben. Samen hebben ze naar verluidt zo’n 1500 tankstations in Zwitserland. Daar zouden in de komende jaren nog zo’n 50 tot 80 waterstoftankstations bijkomen, voldoende voor een dekkend netwerk in Zwitserland.

De Hyundai Fuellcell truck is een 4×2 trekker met een gewicht van 18 ton en een actieradius. Met een trailer erachter zou het GVW op 34 ton komen, in een 6×2 configuratie zou dat 40 ton kunnen zijn. De truck zou geënt zijn op de Xcient truck, die zijn sporen in Azië heeft verdiend. De aandrijflijn zou gebaseerd zijn op de goede ervaringen die Hyundai heeft met de brandstofcel in personenauto’s.

De eerste twee waterstoftankstations in Zwitserland zijn inmiddels gebouwd. Hyundai verwacht door de expertise van H2Energy dat de Zwitserse overheid meegaand zal zijn bij de bouw van het netwerk. Hyundai en H2Energy zijn nog bezig om te bepalen bij welke vervoerders de 1000 hydrogen trucks gaan rijden.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer