Ga naar hoofdinhoud

‘Masterplan voor onderhoud en renovatie infrastructuur hard nodig’

Het Nederlandse bedrijfsleven maakt zich zorgen over het uitgestelde en nalatig onderhoud aan wegen, bruggen, tunnels en sluizen. Daarom vraagt Evofenedex, de behartiger van de handels en logistieke belangen van 15.000 bedrijven, om een masterplan voor onderhoud en renovatie waarbij uitgesteld of nalatig onderhoud van kunstwerken hoofdprioriteit moet zijn. Er bestaat een hoog risico voor opstapeling van calamiteiten in de komende jaren als achterstallig en nagelaten onderhoud gaan leiden tot uitval van weg-, spoor- of vaarwegcapaciteit. Dit kan desastreuze gevolgen hebben voor handels- en productiebedrijven bij de aan- en afvoer van hun goederen en grondstoffen.

In de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die morgen door de Tweede Kamer wordt behandeld, is meer budget beschikbaar voor onder andere vervanging en renovatie van infrastructuur in de komende jaren. Minister van Nieuwehuizen zet in op het verjongen, vernieuwen en verduurzamen van de infrastructuur. Volgens Evofenedex is dit extra budget echter bij lange na niet voldoende. Er komt in de jaren 2020-2030 een ongekend hoge vervangingsopgave van 350 miljard euro op Nederland af. Evofenedex wijst er ook op dat een heldere prioritering op basis van economische schade in de ministeriele bouw-, onderhouds- en renovatieagenda vooralsnog ontbreekt.

Het is bekend dat er niet genoeg mankracht, expertise en budget bij Rijkswaterstaat beschikbaar is om deze grote klus de komende jaren versneld te klaren. evofenedex dringt er bij de Tweede Kamer op aan de minister een toezegging te vragen voor voldoende mankracht bij RWS. Dit om te waarborgen dat het onderhoud- en renovatieprogramma ook echt kan worden uitgevoerd. Immers, wanneer een brug, tunnel of sluis door een calamiteit plotseling moet worden afgesloten, krijgt het Nederlandse bedrijfsleven daar veel last van. Uit eerdere ervaringen, zoals bij de Merwede-brug, blijkt dat bedrijven de kans lopen voor een lange periode onbereikbaar te worden en hun goederen niet meer aan- of afgevoerd krijgen.

Meer investeringen in slim onderhoud en monitoring, circulaire bouwmethodieken en klimaat adaptieve ontwerpen kunnen toekomstige onderhoudsopgaven verkleinen in zowel benodigde mankracht als budget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer