Maximaal 25 uur parkeren in Denemarken • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Maximaal 25 uur parkeren in Denemarken

Denemarken wil vanaf 1 juli dit jaar langs snelwegen een maximum parkeerduur van 25 uur instellen. Dat meldt het Duitse vakblad DVZ.

Vanaf de zomer vrachtwagens maximaal 25 uur parkeren op openbare parkeerplaatsen langs de Deense snelwegen, zodat de chauffeurs kunnen uitrusten. Dit is wat de zittende minderheidsregering is overeengekomen met de ondersteunende fractie van Dansk Folkeparti (DF).

Behalve de maximum duur zullen ook de boetes voor het overschrijden van de parkeertijd en het onbevoegd parkeren aan de in- en uitgangen van parkeerplaatsen verhoogd. Er was al een boete voor te lang op een parkeerplaats staan (68 euro), dat wordt nu 268 euro. Wie op een op- of afrit parkeert gaat bijna 400 euro aan boete betalen.

“Ik ben blij dat we een model hebben gevonden dat kampeerachtige omstandigheden vermijdt, terwijl we rekening houden met de uitdagingen waarmee de transportsector te maken heeft,” zei transportminister Ole Birk Olesen. “De Deense staat heeft naar mijn mening niet de taak om gratis faciliteiten aan te bieden.”

De nieuwe regels worden niet met enthousiasme ontvangen door de transportsector. “Deze nieuwe regel maakt het vervoer van en naar Denemarken moeilijker omdat de tijdslimiet niet in overeenstemming is met de rij- en rusttijdenvoorschriften van de chauffeurs”, aldus Michael Svane van de Dansk Industri Association. Zijn organisatie had liever gekozen voor een parkeerperiode van 45 uur. Martin Aabak van de Association of Freight Forwarders is feller. “Dit is geen oplossing. Het tekort aan parkeerplaatsen verschuift naar de gemeentelijke wegen en uiteindelijk zullen de kosten van Deense importeurs en exporteurs stijgen.” Hij betwijfelt of de Deense parkbeperkingen in overeenstemming zijn met de EU-regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer