Nederland schenkt 30 vrachtauto’s aan Libanese leger • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nederland schenkt 30 vrachtauto’s aan Libanese leger

Nederland schenkt 30 vrachtauto’s aan het Libanese leger. Dat gebeurt op een conferentie in Rome.

Samen met Libanon werkt Nederland aan stabiliteit, vluchtelingenopvang en het tegengaan van terrorisme. Zo traint de Marechaussee bijvoorbeeld grenswachten in het herkennen van documentfraude. Ook draagt Nederland bij aan verbeterde omstandigheden in Libanese gevangenissen. ‘Een stabiel Libanon is in het belang van Nederland, om te voorkomen dat mensen gedwongen worden om verder te vluchten naar Europa en om extremistische groepen geen vrijplaats te geven’ aldus minister Blok van Buitenlandse Zaken.

Libanon is, zoals afgesproken in het regeerakkoord, een nieuw focusland van het buitenlandbeleid. Het kabinet zet ontwikkelingssamenwerking, defensie en diplomatie gericht in om het land stabiel te houden. Eind vorig jaar maakte minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) al 50 miljoen euro extra vrij voor structurele opvang van vluchtelingen, waaronder in Libanon. Nederland pleit ook volgende week in de VN- Veiligheidsraad, tijdens besprekingen over Libanon, voor versterking van het Libanese leger.

Het kabinet is bezorgd over de rol van de terroristische organisatie Hezbollah in Libanon. Hezbollah beschikt,  in strijd met resoluties van de VN-Veiligheidsraad, over een eigen wapenarsenaal en ondermijnt zo de Libanese stabiliteit. Minister Blok: ‘Nederland zet alle zeilen bij om het Libanese leger te versterken en om zo de stabiliteit van Libanon te waarborgen.’

Nederland is al een tijd betrokken bij de versterking van het Libanese leger, dat onder democratische controle staat. In 2004 schonk het toenmalige kabinet al 120 vrachtauto’s en in 2015 werden ambulances ter beschikking gesteld. Op verzoek van de Libanese overheid komen daar nu 30 vrachtauto’s bij. Naast trainingen door de Marechaussee en een bijdrage voor verbetering van omstandigheden in gevangenissen via de VN, financiert het kabinet ook afdelingen van het Libanese leger gericht op verbeterde civiel-militaire samenwerking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer