Nieuwe tacho VDO voorloper van ‘slimme tacho’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe tacho VDO voorloper van ‘slimme tacho’

VDO/Continental lanceert de nieuwste versie van zijn digitale tachograaf. De ingenieurs van VDO/Continental gingen terug naar de tekentafel en hebben op basis van ervaringen van gebruikers het ontwerp compleet vernieuwd. DTCO 3.0 is gemakkelijker te bedienen en te beheren dan ooit. Tevens loopt de DTCO 3.0 vooruit op de intelligente tachograaf die vanaf juni 2019 verplicht wordt.

De digitale tachograaf (DTCO) 3.0 is verbeterd op maar liefst zes gebieden. De weergavekwaliteit is hoger, de flexibiliteit groter en het verwerken van de data gaat sneller en gemakkelijker. Daarbij verbruikt het apparaat aanzienlijk minder stroom dan zijn voorganger (DTCO 2.2). Chauffeurs zullen de snellere verwerking van de data weten te waarderen (bijvoorbeeld bij tweepersoons bemanning) en kunnen diverse tachograaffuncties bekijken en gebruiken vanaf hun smartphone. Dit maakt het gebruik overzichtelijker, directer en belangrijker nog: vermindert het risico op (dure) fouten. De koppeling van tachograaf naar de mobiele telefoon was al mogelijk met de DTCO 2.2 maar is nu verder verbeterd.

Verder kunnen chauffeurs en fleetmanagers in de toekomst rechtstreeks met de tachograaf communiceren. Zo stelt de nieuwe DTCO Configuration App fleetmanagers in staat om verschillende parameters aan te passen, waardoor ze tijd besparen en de functies nauwkeurig ‘tunen’ aan de wensen en eisen van de gebruiker. In zijn opzet is DTCO 3.0 er volledig op gericht om zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk aan de eisen van de rij- en rusttijdenwet te voldoen.

Met de nieuwe tachograaf en de DTCO Configuration App hebben fleetmanagers nu de mogelijkheid om meerdere parameters (op de VDO Counter-functie binnen de tachograaf) zelf in te stellen en ze aan te passen aan specifieke bedrijfsactiviteiten. Daarbij dient de bedrijfskaart als bewijs van identiteit. Na succesvolle authenticatie, maakt de app (via VDO Smartlink) een koppeling met de tachograaf. Vervolgens kunnen fleetmanagers functies aanpassen, zoals de lokale tijd, de EU-lidstaat, het voertuigregistratienummer en de vergunningen. Verder kunnen ze alerts instellen om een automatische melding te krijgen als bepaalde vooraf ingestelde parameters worden bereikt. De praktische sidebar van de app biedt een snel overzicht van de belangrijkste instellingen. De DTCO Configuration App draait op smartphones en tablets met Android- en/of iOS-besturingssystemen.

Voor veel fleetmanagers is het een bijzonder voordeel dat ze nu kunnen bepalen hoe de tachograaf zich gedraagt ​​als de bestuurder de motor uitzet. De DTCO schakelt automatisch op Rust, Werktijd of Beschikbaar, afhankelijk van de instelling die door de fleetmanager is ingegeven. Als deze de Configuratie App bijvoorbeeld gebruikt om een ​​overgang automatisch naar Rust te zetten, hoeft de chauffeur de tachograaf niet zelf in te stellen om zijn pauze te registreren, wat voorkomt dat hij het vergeet en zijn werktijd per ongeluk doorloopt.

Naast de mogelijkheid om zelf instellingen te maken, profiteren fleetmanagers van de grotere efficiëntie van de nieuwe DTCO 3.0 bij het downloaden van data. De downloadsnelheid is nagenoeg verdubbeld.

Chauffeurs kunnen de DTCO 3.0 sneller en gemakkelijker bedienen dankzij de vernieuwde gebruikersinterface. Het nieuwe ‘negatieve’ display maakt gebruik van e-ink technologie en is zelfs in direct zonlicht gemakkelijk te lezen. Net voor het einde van de 45 minuten pauze geeft de Wake-Up-functie de chauffeur een seintje dat hij over 2 minuten weer kan gaan rijden.

Ook het beheer van de ingevoerde kaarten is verbeterd: dankzij de VDO Driver App hebben chauffeurs nu gemakkelijk toegang tot de functies van de DTCO 3.0. De App maakt de handmatige invoer van activiteiten gemakkelijker, zo kunnen alle rusttijden vooraf worden geconfigureerd en verwerkt op de smartphone. Verder toont de VDO Counter de rij- en rusttijden rechtstreeks op de smartphone: zo hebben chauffeurs direct overzicht en kunnen ze maximaal gebruikmaken van hun rijtijd en rusttijden goed plannen. De app is gratis beschikbaar voor Android en iOS besturingssystemen.

De nieuwe DTCO 3.0 baant de weg naar de ‘intelligente tachograaf’, die vanaf juni 2019 verplicht zal zijn voor alle nieuw geregistreerde voertuigen. Met de geavanceerde DTCO 3.0-technologie legt VDO nu al de basis voor de intelligente DTCO 4.0 – die wordt gelanceerd in 2019. Voor transporteurs is het handig om te weten dat er geen verplichte omschakeling zal plaatsvinden. Oudere tachograafmodellen kunnen ook na invoering van de DTCO 4.0 nog steeds worden gebruikt.

4 reacties op “Nieuwe tacho VDO voorloper van ‘slimme tacho’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer