Omzet bedrijfsautobranche daalt weer licht • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Omzet bedrijfsautobranche daalt weer licht

De auto- en motorbranche heeft in het tweede kwartaal van 2017 5 procent meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Hiermee neemt de omzet voor het tweede achtereenvolgende kwartaal toe. De verkoop van nieuwe personenauto’s was de motor achter de omzetgroei. Ook de autoservicebedrijven deden goede zaken en naderen het omzetniveau van voor de crisis. Bij de bedrijfsauto’s daalt de omzet licht maar blijft wel van hoog niveau. Dit meldt het CBS in de kwartaalmonitor auto- en motorbranche.

De omzetgroei in de autosector was — net als in het eerste kwartaal — voornamelijk afkomstig van de importeurs van nieuwe personenauto’s en de personenautobranche. Deze branches zetten respectievelijk ruim 10 en 7 procent meer om dan een jaar eerder. Er zijn fors meer nieuwe auto’s verkocht.

De omzet in de bedrijfsautobranche vertoont voor het tweede achtereenvolgende kwartaal een lichte krimp. Er werd in het tweede kwartaal van 2017 ruim 1 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Hiermee komt de omzet in eerste half jaar van 2017 ook ruim 1 procent lager uit in het eerste half jaar van 2016. Aangezien de omzet in 2015 en 2016 nog sterk groeide, bevindt de omzet in deze branche zich wel nog steeds op een hoog niveau.

De omzet van de autoservicebedrijven neemt nu al meer dan twee jaar onafgebroken toe. In de voorgaande jaren had de branche nog sterk te lijden onder de economische malaise. Met name tussen 2011 en 2015 liep de omzet sterk terug. Inmiddels nadert de omzet van de autoservicebedrijven weer het niveau van voor de crisis. Sinds 2008 was de omzet in het tweede kwartaal niet zo hoog. Naast het verbeterde economische klimaat zetten de autoservicebedrijven ook meer om doordat het wagenpark groeit en personenauto’s gemiddeld ouder worden. Oudere auto’s hebben doorgaans meer onderhoud nodig.

Na twee kwartalen van verbetering, is de stemming onder ondernemers in de motor- en autohandel licht verslechterd. Wel is het sentiment nog steeds positief. Het ondernemersvertrouwen kwam aan het begin van het derde kwartaal uit op 6,3; dat is 2,8 punten lager dan in het tweede kwartaal.

Het ondernemersvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de ontwikkeling van de omzet in het vorige kwartaal, een oordeel over de handelsvoorraden en de omzetverwachting voor het lopende kwartaal. Ondernemers zijn minder positief over de omzetontwikkeling van het afgelopen kwartaal en de omzetverwachting voor het lopende kwartaal.Daarnaast is ook het oordeel over de voorraden iets verslechterd.

Over het algemeen zijn de verwachtingen van autohandelaren voor het derde kwartaal van 2017 positief. Per saldo verwacht 9 procent van de ondernemers een toename van de personeelssterkte. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was het aantal ondernemers dat een toename van de personeelssterkte nog gelijk aan het aantal dat een afname verwachtte. Ook over het economisch klimaat zijn ondernemers in de autobranche positief. Per saldo verwacht 7 procent van de ondernemers een verbetering. Ten aanzien van de inkooporders verwacht per saldo 1 procent van de autohandelaren een stijging. Tenslotte verwacht ook per saldo 1 procent van de ondernemers dat de verkoopprijzen zullen toenemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer