Rij-impressie: Iveco Stralis Natural Power • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Rij-impressie: Iveco Stralis Natural Power

Veel aandacht gaat op de komende IAA uit naar de Stralis XP. Die XP staat voor Extra Performance. Maar er is ook een Stralis NP. Die NP staat, natuurlijk, voor Natural Power. Het is Iveco’s nieuwe gastruck. Maar met CNG en ook LNG zijn wij in Nederland zoveel verder dan de rest van Europa, dat je gerust mag spreken van Nederlandse Power! Wij gingen op pad met een Iveco met alleen maar gas.

Iveco tooit nu voor het eerst een vrachtauto echt met het motto ‘Natural Power’, maar het Italiaanse merk is natuurlijk veel langer bezig met aardgas. Eerst met CNG, later met LNG. Nederland is daarbij altijd een vruchtbare voedingsbodem gebleken: al dan niet beloond met het Piek- of Quiet Truck certificaat wilden transportbedrijven wel eens snuffelen aan CNG of LNG. Daarbij mag ook de rol van Iveco Schouten niet worden vergeten. Iveco’s topman Pierre La Hutte gaf bij de introductie van de Stralis NP in Nederland in ieder geval een schouderklopje aan Fred Schouten.

Hi-Way
De Iveco Stralis Natural Power is vanuit de basis opgebouwd als gastruck. De Cursor 9 motor is een echte als zodanig ontwikkelde gasmotor. Hij is 400 pk sterk en heeft 1700 Nm koppel. Er zijn meerdere belangrijke verschillen met eerdere Iveco’s op gas. Zo is deze NP uitgerust met een automatische transmissie. En op het chassis staat een heuse Hi-Way cabine, voorzien van alle comfort die een chauffeur op lange ritten nodig heeft.

TCO
Lange ritten? Ja, want voorzien van twee LNG-tanks (elk goed voor 540 l) komt de Stralis NP 1500 km ver. Daar rij je dus mee naar Zuid-Europa. Maar een Stralis NP met alleen CNG-tanks kan ook (570 km actieradius) of een combinatie CNG/LNG (reikwijdte 1035 km). Transportbedrijven die met LNG gaan rijden, kunnen volgens Iveco een fikse vermindering van TCO tegemoet zien. Tot aan 7,1 procent aan kosten ten opzichte van diesel, rekent Iveco graag voor.

Pufje
Mooi die theorie, maar er gaat toch weinig boven een ritje met een nieuwe truck. Dat deden we al even in en rond Madrid, maar nu konden we ook op Nederlandse bodem de Stralis NP aan de tand voelen. Het meest opvallende is het veel zachtere, en dus minder aanwezige motorgeluid. Diesels brengen toch een bepaalde bromtoon voort, bij de Cursor 9 is alleen wat extra rumoer hoorbaar als er toeren moeten worden gemaakt bij accelereren. Ook is er een onderdeel van de ontluchting dat bij toeren af en toe een pufje laat horen, maar dat is eigenlijk wel een gezellig geluid. Wat we ook horen, juist door het gebrek aan motorgeluid, is de versnellingsbak. De NP is niet uitgerust met Hi-Tronix, maar met de ‘oude’ AS-Tronic automaat. Dat is een prima 12 gangs bak, maar net zo soepel als de ZF Traxon is hij natuurlijk niet. Het is waarschijnlijks slechts een kwestie van tijd voor die transmissie ook op de NP zit. Hetzelfde geldt voor zaken als Hi-Cruise en EcoRoll. Ook het mooie nieuwe instrumentendisplay zit nog niet op de Stralis NP. Dat neemt echter niet weg dat de prestaties van de Stralis NP dik in orde zijn. 400 pk is voldoende voor de meeste transporttaken. Je hebt natuurlijk geen krachtpatser van een truck, maar dat komt misschien later nog. Iveco heeft al laten doorschemeren dat er wellicht ook gas-versies van de grotere Cursor 11 en 13 komen, maar dat is nog echte toekomstmuziek.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=glTvSA1OVbA&w=592&h=333]

Onderweg met de NP moest er ook getankt worden. Dat kon bij het LNG-vulstation in Tilburg. Daar was het druk. Dagelijks komen er zo’n 80 trucks tanken,hoordenverbaasde internationale bezoekers  van Iveco’s event. “Nederland is echt een pioniersland op het gebied van LNG”, zei Peter Hendricx van Rolande LNG later die dag nog maar eens. Er zijn momenteel 16 LNG-stations in Nederland, zes daarvan zijn van Rolande. Voor later dit jaar plant Rolande er nog eens twee. In totaal zijn er nog 11 LNG-stations gepland voor dit jaar in Nederland. Ook over de grenzen wordt er hard gewerkt aan infrastructuur. Zelfs grote partijen als Shell en Total beginnen nu LNG-stations te openen. Goed nieuws, want alleen bij een goed netwerk van stations heeft LNG internationaal kans van slagen.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer