Ga naar hoofdinhoud

Scania vervangt spiegels door camerasysteem

Truckfabrikant Scania rondde onlangs een proefproject af waarbij het de spiegels op een van haar vrachtwagens verving door een systeem met camera’s en beeldschermen. De ‘digitale achteruitkijkspiegel’ kan de conventionele spiegel goed vervangen, verbetert zicht en verkleint de dode hoek.

Scania werkte voor het project samen met het onderzoeksinstituut RISE Viktoria en Stoneridge Electronics. Technici van Stoneridge ontwikkelden samen met Hanna Staf van Scania en projectleider Azra Habibovic het systeem, dat camera’s rondom de cabine omvat. Digitale schermen aan de A-stijl van de cabine, aan de binnenkant dus, laten de situatie rondom de cabine in realtime zien.

De oorspronkelijke spiegels konden in het proefproject van de truck worden gehaald, wat het zichtveld van de chauffeur direct al verbeterde. “Spiegels zitten toch deels in de weg van het zicht van de chauffeur. Door ze te vervangen door een digitaal spiegelsysteem kan hij andere weggebruikers makkelijker zien, een voordeel bij kruisingen en rotondes”, legt Habibovic uit.

Het camerasysteem levert de chauffeur naar achteren ook een breder blikveld op. Hij ziet meer van wat er rond zijn truck en eventueel trailer gebeurt en hoeft niet meer bang te zijn dat er zich iets in zijn dodehoek bevindt. “Het beeld wordt automatische gepand, wat handig is voor het volgen van het einde van de trailer, maar ook bij keren of manoeuvreren. De chauffeur hoeft niet meer zelf naar achteren te kijken of uit het raam te gaan hangen”, aldus Habibovic.

Een ander voordeel van het camerasysteem is dat het beter presteert als het donker is of slecht weer. Iedereen weet dat het dan soms lastig kan zijn om goed zicht in de spiegels te hebben. ’s Nacht maakt het systeem gebruik van infrarood voor nog beter zicht.

Het nieuwe camerasysteem zorgt ervoor dat de spiegels wellicht bij komende truckgeneraties van Scania achterwege kunnen blijven, wat weer zorgt voor een verbeterde aerodynamica.

 

Eén reactie op “Scania vervangt spiegels door camerasysteem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer