Schade sneeuwfiles rond 4,2 miljoen euro • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Schade sneeuwfiles rond 4,2 miljoen euro

De schade als gevolg van de sneeuwfiles van maandag bedraagt rond de 4,2 miljoen. Het gaat hier om schade als gevolg van verloren uren van vracht- en personenverkeer, zonder mogelijke vervolgschade verder in de keten. Ruim 40 procent van de schade komt voor rekening van vrachtverkeer, het andere deel voor personenauto’s. Direct na het begin van de sneeuw liepen de vertragingen op en daardoor ook de kosten.

TNO heeft de verkeersstromen op de snelwegen en een deel van de N-wegen van maandag vergeleken met twee maandagen eerder deze herfst en een andere sneeuwdag in 2013.


In vergelijking met maandagen eerder deze herfst zijn in de ochtend duidelijk minder mensen de weg op gegaan dan normaal. Blijkbaar hebben veel mensen gehoor gegeven aan de oproep om bijvoorbeeld thuis te werken of met de trein te reizen. De verliesuren liggen in de ochtendspits dan ook lager dan op normale werkdagen.

Tijdens een eerdere sneeuwdag op 15 jan 2013 die TNO als referentie heeft genomen, werd het verlies vooral gemeten in de ochtend. Maandag was er veel verlies tussen de ochtend- en avondspits in. Direct na het begin van de sneeuw in de Randstad rond 12 uur liepen de vertragingen en daardoor de kosten snel op. Om 18:30 waren er al 250.000 verliesuren en om 21:00 uur 275.000, waar dat op eerdere gewone maandagen deze herfst zo rond de 180.000 lag voor de hele dag.

Als we dit omrekenen in economische schade door vertraging betekent dat dat er om 18:30 al ongeveer 1 miljoen euro meer schade was dan normaal op een hele dag. Dit liep rond 21:00 uur op tot uiteindelijk 1,5 miljoen euro meer schade dan op een gewone decembermaandag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer