Tacho- en Adbluefraude bij grote controle • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Tacho- en Adbluefraude bij grote controle

De Belgische federale wegpolitie heeft dinsdag een grote controle gehouden op internationaal wegvervoer. Elf van de 46 gecontroleerde trucks bleken de tachograaf niet op orde te hebben, nog eens vijf manipuleerden met de toevoeging van Adblue. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De politie deelde 42.274 euro aan boetes uit. Er werd voor de controle samengewerkt met experts uit Polen, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Ierland.

Elf van de 46 gecontroleerde trucks bleken niet in orde met hun tachograaf. Drie beschikten over frauduleuze hardware om de tachograaf te manipuleren, drie reden zonder bestuurderskaart in de tachograaf, vier reden met een magneet waardoor er rust werd geregistreerd tijdens het rijden en één reed met een valse verlofbrief. De politie betrapte ook vijf vrachtwagens op manipulatie van hun brandstofadditief, waardoor het leek alsof ze minder stikstofdioxide uitstootten. Nog vijf truckers bleken niet in orde met hun rij- en rusttijden, één lading was niet gezekerd, één trucker had geen vervoersvergunning, één geen bestuurdersattest. Bij nog eens drie vrachtwagens was er sprake van sociale fraude, bij één vrachtwagen was het technische keuringsbewijs vervallen, bij één vrachtwagen was de tachograaf niet reglementair geijkt en bij een laatste was de snelheidsbegrenzer gemanipuleerd.

“Deze controles zijn van levensbelang, zowel voor de verkeersveiligheid als in de strijd tegen de concurrentievervalsing, zeker voor een land als België waar we veel zwaar vrachtvervoer hebben”, zegt staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude en europarlementariër Philippe De Backer. “De resultaten van deze controle tonen dat nogmaals aan. Niet alleen de verkeersveiligheid komt in gevaar door dergelijke fraude, het is ook concurrentievervalsing. Vanaf 2019 worden de controles op de rij- en rusttijden nog verscherpt. Vanaf dan moeten de tachografen immers ook uitgerust worden met een GPS. Dan kunnen we controleren of de rij- en rusttijden overeenkomen met de afgelegde route.”

Bron: HLN

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer