Ga naar hoofdinhoud

Transportsector kan profiteren van optimale weersvoorspellingen

Het weer kan van grote invloed zijn op de efficiency van transport. Bij ‘code geel’ alleen al trapt iedereen op de rem, staat er een flinke wind dan duikelen de lege combi’s over de weg. Het Amerikaanse The Weather Company, een dochterbedrijf van IBM, heeft sinds kort een tool waarmee veel preciezer het (lokale) weer kan worden voorspeld.

De tool heet in goed Nederlands ‘Operation Dashboard for Ground Transportation’ en is bedoeld om met behulp van meteorologische informatie productiviteit op peil te houden en de beste route voor wegtransport te kiezen. Het dashboard levert belangrijke informatie wat betreft weer- en wegomstandigheden, zoals neerslag, wind, mist, ijzel en water op de weg. Ook realtime verkeersinformatie, inclusief incidenten en gevaarlijke omstandigheden worden doorgegeven.

“Het weer kan een storende factor zijn bij transport, maar met de juiste informatie kunnen transportbedrijven proactief reageren”, vertelt Mark Gildersleeve van The Weather Company.

Concreet betekent het dashboard dat planners op elke route waar de trucks van het bedrijf rijden realtime, up to date weersinformatie hebben. Ook voor de eigen locatie, bij bijvoorbeeld een warehouse of overslagterminal, kan de weerssituatie tot in detail worden gemonitord. Chauffeurs ontvangen onderweg indien nodig weeralerts gebaseerd op hun locatie en de af te leggen route. Zij kunnen ook zelf onderweg te allen tijde het weer op de route raadplegen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer