Truckland officieel dealer van Tatra • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Truckland officieel dealer van Tatra

Het leverings- en servicepakket van de elf dealerbedrijven van de Truckland Group in Nederland en België is uitgebreid met Tatra. Deze 120 jaar bestaande Tsjechische truckfabrikant werkt op het gebied van truckcomponenten sinds 2011 samen met DAF. Dat maakt de stap voor Truckland logisch en verklaart de levering van de eerste Euro 6 Tatra Phoenix Space Cab 4×4 aan Wouters Betontransporten in Rijkevorsel.

Truckland voert Tatra naast de merken DAF, GINAF, Iveco en Fiat Professional. Truckland richt zich vooral op de ‘af fabriek’ Phoenix 4×4 t/m 10×10 versies, inclusief de 6×6*4 en 8×8*6 met gestuurde VSE-assen, als optie voor een widespread. Trucks die door hun onafhankelijk geveerde onderstel en robuuste chassis uitermate geschikt zijn voor tal van opbouwen in combinatie met inzet op de weg en het offroadwerk.

Wouters zet deze compacte en wendbare trekker in voor het transport van bouwmaterialen, zoals beton met een mixeroplegger. Als directeur van het zeventien jaar bestaande gelijknamige transportbedrijf mocht Björn Wouters de eerste Tatra via Truckland in bedrijf nemen. “Deze Tatra is onze vijftiende wagen. Jarenlang reden wij in het zeecontainertransport en zijn ons de afgelopen vijf jaar gaan toeleggen op bouwtransport. We hebben nu 10 DAF’s, van 4×2 en 6×4 trekkers tot een 8×4 betonmixer en vier Volvo’s. Op een na allemaal trekkers voor onze betonmixers, kiepers en platte wagens. Onze eerste DAF kwam in 2004 via TTA Truckland in Turnhout en sindsdien hebben we een zeer goede relatie. Ook in tijden dat het moeilijk was, hebben zij ons altijd een duwtje in de rug gegeven. Toen we zochten naar een 4×4 trekker kwamen zij uiteindelijk met deze Tatra. Het is onze tweede 4×4 en vooral bedoeld voor klanten die er om vragen in verband met het werkterrein. Door het iets hogere eigen gewicht kun je met een 4×4 namelijk tot ongeveer 1 kuub beton minder meenemen dan een lichtere 4×2. Met de Tatra Phoenix levert Truckland nu standaard en ‘af fabriek’ oplossingen voor moderne Euro 6 trekkers en bakwagens, die zowel op de gebaande weg als in onverhard terrein goed rijden. Van oorsprong ben ik truckmecanicien en kijk met interesse naar het Tatra onderstel, de aandrijftechniek en de vele DAF-componenten. Tatra heeft een goede en lange geschiedenis in het grondwerk. Het chassis is robuust gebouwd, met de centrale buis waardoor -goed beschermd- de aandrijfas loopt en verder de kenmerkende onafhankelijke wielophanging via de assen, die onder alle omstandigheden voor de juiste grip zorgen. Opmerkelijk is zeker het hoge comfort in de wagen. Hij is stugger dan een 4×2, maar zeker niet zo stug als een conventionele 4×4 of 6×6. In de verschillende soorten terrein waar ik er nu al mee gereden heb, kwam die goede grip naar voren. Waar een ander begint te spinnen houdt deze Tatra zijn grip en overbrenging naar het terrein. Of er nu een mixer of een kipper achter hangt, hij heeft mij tot nu toe niet teleurgesteld. Maar je moet hem niet als een vervanger van een tractor of een dumper zien. Het is een truck waarmee je ook met normale snelheden op de weg kunt rijden”, aldus Wouters.

De cabine is identiek aan die van een DAF CF. Er zitten drie knoppen meer in voor het aan- en uitzetten van de 4×4 en sperren, in het hart van het stuurwiel staat Tatra, maar voor de rest is het DAF. Wouters “Voor ons werkt het ook als een DAF. Er zit een 16-traps ZF-automaat in en we kunnen er normaal 4×2 mee rijden en de 4×4 inschakelen als dat nodig is. Alle opleggers passen er probleemloos achter. Net als bij onze andere DAF’s zal het onderhoud volledig worden uitbesteed bij TTA Truckland. Vanuit mijn historie als truckmecanicien heb ik dan met de technici van Truckland wel leuke gesprekken over het specifieke van de Tatra techniek. Dat maakt het extra leuk!”

Die nieuwsgierigheid merkt Wouters ook bij collega-vervoerders, aannemers en andere technici. Ook de eigen chauffeurs hadden wel een mening over de Tsjechische truck, maar stelden die in positieve zin bij nadat ze er mee gereden hadden. Vooral het comfort wordt daarbij veel genoemd en geroemd.

TTM.nl is als enige van de Nederlandse truckmedia enkele jaren geleden in staat geweest de Tatra Phoenix aan de tand te voelen. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer