UWV: ‘7.000 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

UWV: ‘7.000 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs’

Er zijn naar schatting 7.000 openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs. Dat is 36 procent meer dan een jaar geleden. Voor werkzoekenden betekent dat volop kansen om aan het werk te gaan als vrachtwagenchauffeur. Dat zegt UWV in een analyse.

Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs heeft verschillende oorzaken. Door de economische groei is er weer meer behoefte aan vervoer. Vanwege de vergrijzing moeten bovendien veel chauffeurs die met pensioen gaan worden vervangen. Samen zorgt dat voor een groeiend aantal vacatures. Daar staat te weinig aanbod van personeel tegenover. De afgelopen jaren zijn er te weinig nieuwe chauffeurs opgeleid om in de vervangings- én uitbreidingsvraag te voorzien. Door de sterke daling van de werkloosheid zijn er minder werkzoekende chauffeurs.

De vacatures vertonen een seizoenspatroon, zegt UWV. Er ontstaan meer vacatures in het tweede en derde kwartaal en minder in het eerste en vierde kwartaal. Dat komt doordat er in de zomer meer landbouwproducten en bouwmaterialen worden vervoerd.

Relatief gezien zijn er vooral veel vacatures voor vrachtwagenchauffeurs in de regio’s Noord-Limburg, Drenthe, West-Brabant, Achterhoek en Rivierenland.

In de analyse (hier volledig in te zien) meldt UWV tal van interessante feiten en weetjes. We zetten er hieronder een aantal op een rij:

 • In het derde kwartaal van 2017 werkten er 106.000 als vrachtwagenchauffeur. Sinds 2015 is het aantal vrachtwagenchauffeurs toegenomen met 4 procent.
 • Vrachtwagenchauffeurs zijn bijna uitsluitend mannen (97 procent). Dat is veel extremer dan in andere chauffeursberoepen. In tien jaar tijd is daar weinig aan veranderd.
 • De leeftijdsverdeling is sterk gewijzigd. Het aandeel 55-plussers verdubbelde bijna (van 16 procent naar 31 procent). Het percentage 25- tot 45-jarigen nam sterk af (van 49 procent naar 31 procent). De vergrijzing is bij vrachtwagenchauffeurs veel sterker dan gemiddeld.
 • Vrachtwagenchauffeurs zijn bijna uitsluitend middelbaar of laagopgeleid. De afgelopen tien jaar is het percentage laagopgeleiden sterk gekrompen (van 58 procent naar 48 procent) en het aandeel middelbaar opgeleiden flink toegenomen (van 40 procent naar 49 procent).
 • Vrachtwagenchauffeurs werken vooral als werknemer (93 procent). Een kleine minderheid (7 procent) werkt als zelfstandige, meestal als zzp’er (5 procent). Het aandeel zelfstandigen is de afgelopen tien jaar nauwelijks veranderd. Het is laag, vergeleken met andere beroepen. Het is namelijk voor transportbedrijven niet toegestaan om zzp’ers puur als chauffeur in te huren. . Werken als zzp’er zal daarom beperkt blijven tot eigen vervoer.
 • De meeste vrachtwagenchauffeurs hebben een vast contract (68 procent). Dat is veel minder dan tien jaar geleden (76 procent). Het aandeel vaste contracten wijkt niet af van het gemiddelde over alle beroepen. Er zijn nu meer tijdelijke contracten (van 13 procent naar 19 procent). Verder is ook het aandeel uitzendkrachten toegenomen (van 4 procent naar 7 procent).
 • De overgrote meerderheid van de vrachtwagenchauffeurs heeft een voltijdbaan (83 procent). Dat is veel meer dan in de werkzame beroepsbevolking als geheel (52 procent). Werken in deeltijd (minder dan 35 uur) is de afgelopen tien jaar echter wel toegenomen (van 11 procent naar 17 procent).

8 reacties op “UWV: ‘7.000 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs’

 • H Visser

  Als de grote vervoerders een 20 jaar niet waren overgestapt op oost Europa chauffeurs waren er nu nog genoeg chauffeurs geweest
  Maar wij de nl chauffeurs waren ineens niet goed genoeg meer en te duur
  En nu krokodillen tranen ik ben zelf een gepensioneerde chauffeur maar ik zal niemand aan raden om dit beroep te kiezen
  Er is niets te verdienen en je moet 7/24 klaar staan meestal op tijden dat een ander thuis is

  1. YolandaN

   Je heb helemaal gelijk in wat je schrijft!

 • D molenaar

  Inderdaad 24/7 klaarstaan als je smorgens in de auto stapt voel je je eigen al een kleine crimineel ,aan zoveel eisen en papieren moet je voldoen
  Een keer door het rode licht en je bent driekwart van je week salaris af
  5 cm te hoog een je heb een week voor niks gewerkt ,dan komt de rij tijden wet dat is een komplete puzzel voor elke chauffeur van kom ik wel thuis vanavond
  Er is geen vrouw meer die het goed vind dat je zo lang van huis bent want de vrouw werkt ook tegenwoordig vooral als er kinderen zijn
  Het is te gecompliceerd geworden dit beroep en te lage lonen met zoveel verantwoording

 • H. Pap

  Ik zou zo zeggen: “Heren werkgevers breek de CAO open en maak er een minimum CAO van i.p.v. een raam CAO”.
  De betere vervoerders die wél een band hebben met personeel en wél hun prijs vragen kunnen dan goed personeel (waar een prijskaartje aanhangt) aannemen.

  WAT SCHAARS IS WORDT DUUR.

 • Jan de jong

  Ik moet nog tot juni 2020 en geen dag langer.Ik zal niemand aanraden om chauffeur te worden je word als een hond behandeld .Het salaris is een drama.als je maar een klein foutje maakt, zijn de bekeuringen abnormaal hoog. Je wordt van alle kanten bestolen.

 • Paul

  Inderdaad , ik ben 56, heb al MN papieren nog en zou zo op/in kunnen stappen , maar het zou MN laatste keus zijn, want ik vind het een hondenbaan (geworden). Iedereen ( ik ook) wil dat de supermarkten iedere dag bevoorraad worden, maar hoe je dat als chauffeur voor elkaar moet krijgen, mag je zelf uitzoeken en ook nog eens voor eigen risico. Laat mij dan maar lekker in een warehouse staan….

 • T. Leurgesteld

  En dan over een paar jaar er weer uit gewerkt worden omdat de autonome truck of een moe lander je baan inneemt.
  Als mensen geen toekomst hebben in een beroep, dan zal de keuze natuurlijk ook niet zo snel op dat beroep vallen.
  Komen de verhalen over de slechte behandeling/werktijden/beloning, van de mensen die wel voor dit vak gekozen hebben bij en voilà, geen aantrekkelijk vooruitzicht voor een starter op de arbeidsmarkt.
  Dan heb ik het nog niet eens over het oerwoud van regelgeving en de daarbij behorende boetes, dankzij de E.U. en Den Haag.
  Sorry transportsector maar jullie prijzen jezelf meer en meer uit de markt.
  Vroeger had je een top baan met een goed salaris, tegenwoordig zit er een pennenlikker iedere voetbeweging op het gas of rempedaal in de gaten te houden. Hallo Karel, hier Joop Klepz waarom rem je een paar keer zo abrupt…..pff vlieger op man

 • Michael

  Ik doe het al 8 jaar met pauzes van 1/2 jaar omdat ik het beu was

  Kan mij aansluiten bij de reacties en ik zal ook doorgaan tot mijn certificaat verloopt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer