Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Als zelfs Mark Rutte een groot rijbewijs heeft…

Het tv-programma EenVandaag besteedt maandag aandacht aan het feit dat er vrij eenvoudig Nederlandse rijbewijzen (en andere identiteitsbewijzen) zijn te bestellen via een Poolse website. Chauffeurstoekomst, een belangenvereniging voor chauffeurs, bestelde er eentje voor premier Mark Rutte.

TTM.nl liet al eerder dit jaar weten dat de Poolse site in de lucht was, maar toen werd er geen actie ondernomen.

Rutte lijkt bij overhandiging van het rijbewijs niet eens blij met zijn promotie tot chauffeur. “Slechte zaak. Het is goed dat we tegen de Polen zeggen dat die website de lucht uit moet.”

De RDW, die de Nederlandse rijbewijzen uitgeeft, controleert jaarlijks vijfentwintigduizend documenten op echtheid en onderschept tussen de vijftig en zeventig vervalsingen. Hoofd Rijbewijzen Bas van den Berg: “We betreuren het dat er vervalste documenten zijn, je doet niet voor niets rij-examen. Deze hebben we nog niet eerder aangetroffen.” Op verzoek van EenVandaag onderzocht de RDW het vervalste rijbewijs van Rutte: “Onder de UV-lamp zie je direct dat hij niet oplicht, dat hoort wel. Ook is er bijvoorbeeld geen reliëf en doorkijkvenster aanwezig. Dit is een duidelijke vervalsing.”

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) laat in een reactie weten: “Of er vaak mensen met valse rijbewijzen op de Nederlandse wegen rijden kunnen wij moeilijk inschatten. Maar dat het mogelijk is zomaar een vals rijbewijs te bestellen is natuurlijk onacceptabel, ongeacht of het een goede of slechte vervalsing is. Nederland zou er bij de Poolse autoriteiten op moeten aandringen dat zij deze site zo snel mogelijk uit de lucht halen.”

De VVD wil opheldering van minister Grapperhaus van Justitie. Tweede Kamerlid Foort van Oosten: “Het verspreiden van valse rijbewijzen is strafbaar en bovendien levensgevaarlijk. Wie weet welke gekken er op de weg zitten met zo’n neppapiertje. En dan heb ik het nog niet eens over mogelijke identiteitsfraude. Die website moet zo snel mogelijk uit de lucht. Ik wil dat minister Grapperhaus zijn Poolse collega hierop aanspreekt. Verder wil ik dat onderzocht wordt op welke schaal rijbewijzen naar Nederland verstuurd zijn en of aanvullende politieactie dus nodig is.”

Bron + foto’s: Eenvandaag, DAF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer