VIDEO – Hoe geef ik die gewichtsklasse in de OBU aan? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Hoe geef ik die gewichtsklasse in de OBU aan?

Vanaf Nieuwsjaarsdag gelden de nieuwe Maut-tarieven in Duitsland voor voertuigen en voertuigcombinaties met een maximaal toegelaten voertuiggewicht van 7,5 ton of meer. Tevens moet de gewichtsklasse nu worden ingegeven in de OnBoard-unit, en bij zware voertuigen ook het aantal assen. Hoe moet dat precies?

Het tarief per kilometer bestaat uit drie gedeeltelijke toltarieven: infrastructuurkosten die overeenstemmen met de gewichtsklasse van het voertuig of van de voertuigcombinatie waarop tol wordt geheven, de kosten van luchtverontreiniging, afhankelijk van de emissieklasse van het voertuig, en de kosten voor geluidsoverlast van 0,002 euro per kilometer.

https://youtu.be/BQtZNS5RgCc

Vanaf nu moeten vrachtwagenchauffeurs de gewichtsklasse in de OBU correct instellen als onderdeel van hun taken. Het gewicht moet zijn ingedeeld in de volgende gewichtsklassen: gelijk aan of groter dan 7,5 – 11,99 ton bruto voertuiggewicht, gelijk aan / groter dan 12 tot 18 ton totaal gewicht van het voertuig en meer dan 18 ton totaalgewicht van het voertuig. Vanaf een brutogewicht van meer dan 18 ton worden bovendien maximaal 3 assen of 4 of meer assen onderscheiden, die de bestuurder van de vrachtwagen moet invoeren in de OBU. Het is mogelijk voor voertuigen en voertuigcombinaties tot 18 ton totaalgewicht om het aantal assen op vrijwillige basis in te stellen.

Om het brutogewicht van voertuigcombinaties te bepalen, wordt het bruto voertuiggewicht van afzonderlijke voertuigen opgeteld, in tegenstelling tot de Duitse verkeersregistratievoorschriften.

Elektrische trucks zijn vrijgesteld van de Maut; vrachtwagens met aardgas zijn daar tot 2020 ook van vrijgesteld.

De nieuwe tarieven zijn in de weken voor Kerstmis aan het Maut-systeem toegevoegd. Klanten konden zich de dag ervoor al handmatig aanmelden – via een app, pc of op een terminal. De toltarieven zijn vastgelegd in de Duitse tolwet en zijn gebaseerd op de resultaten van het Wegekostengutachten gepubliceerd in het voorjaar van 2018.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer