Schultz wil niet handhaven op cabinekamperen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Schultz wil niet handhaven op cabinekamperen

Minister Schultz van Haegen (I&M) wil met nog maar enkele weken van de kabinetsperiode  te gaan haar vingers blijkbaar niet branden aan handhaving van de maximale rust in de vrachtwagencabine, ondanks een motie van de Tweede Kamer. Ook Evgeni Tanchev, advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie, keert zich tegen de Nederlandse praktijk van alledag op parkeerplaatsen.

“Die weigerachtige houding van minister Schultz is niet langer te dulden”, vindt Tjitze van Rijssel, onderhandelaar bij CNV Vakmensen. CNV Vakmensen pleit er al langer voor dat vrachtwagenchauffeurs hun verplichte weekendrust niet in de cabine doorbrengen. “De meeste parkeerplaatsen langs de weg zijn alleen geschikt voor korte rustperiodes, maar niet voor een langdurig verblijf. Wat we nu zien, is dat met name Oost-Europese chauffeurs vaak maandenlang van huis zijn en onderweg kamperen, op plekken zonder geschikte voorzieningen. Dat is een onwenselijke situatie, die voor overlast en problemen zorgt. Daarbij komt dat de Nederlandse chauffeurs voor hun korte rustperiode geen gebruik meer kunnen maken van die parkeerplaatsen, en daardoor soms weer in de problemen komen met de Rij- en rusttijdenwet.”

In het buitenland (België, Frankrijk en binnenkort ook Duitsland) gelden al hoge boetes of zelfs gevangenisstraf voor chauffeurs die hun verplichte weekendrust in de cabine doorbrengen. In november 2015 pleitte CNV Vakmensen er al voor dat Nederland dit voorbeeld volgt, door ook strenger te handhaven. De Tweede Kamer nam hierover onlangs ook een motie aan. Ondanks dat de voltallige Tweede Kamer actie wil legt minister Schultz de motie, ingediend door de SP, naast zich neer. Volgens haar zijn cabines comfortabel genoeg om in te slapen en truckers zouden hun lading niet onbeheerd achter willen laten. Ze vindt het voorstel onuitvoerbaar, legt ze uit in deze brief. Ze ziet niets in een verbod voor chauffeurs om in hun cabine te slapen, omdat het beleid er juist op gericht is beveiligde parkeerplaatsen aan te leggen met goede voorzieningen.

EenVandaag vroeg naar aanleiding van de uitzending hierboven het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De antwoorden staan in onderstaand document. om een reactie, lees hieronder de antwoorden. De minister zegt dat er in Europa een verschil van mening is over interpretatie van regels. “ Frankrijk kent bijvoorbeeld een verbod op het doorbrengen van je weekeinde in de cabine; wij niet. Nederland zet zich in Europees verband in voor een eenduidige interpretatie van de regelgeving en voor harmonisatie van de handhaving. Dit betekent dat in alle lidstaten dezelfde regels gelden en ook op dezelfde manier worden geïnterpreteerd en ook worden gehandhaafd. Daarnaast wachten de lidstaten op de interpretatie van het Hof van de Verordening 561/2006 mbt het verblijf in de cabine. Op basis van de uitspraak zal worden bekeken of aanpassing van de regelgeving en/ of handhaving nodig is.”

7 reacties op “Schultz wil niet handhaven op cabinekamperen

 • Bert

  Dan hoef je ook niet te controleren op naleving van de cabotage regels. Ik las dat het weer beter gaat in de transportsector en dat er meer Nederlandse chauffeurs worden aangenomen.Dat kan mogelijk de loonsommen omhoog duwen. Dat moet je natuurlijk niet willen als “liberale” overheid

 • Berry

  Als zij kamperen de normaal vindt en dat comfortabel vindt stel ik mijn auto beschikbaar zodat zij (Schultz) een weekend in mijn auto mag kamperen tussen de moelanders.

 • Renard

  Dat ‘weekendkamperen’ in het buitenland is misschien wel het laatste avontuurlijke van het vak. Want een heel weekend in een horecatent rondhangen is ook stomvervelend en kost bovendien ook nog eens klauwen met geld.

 • Kees

  Ach, als we straks een vrachtwagen zien staan met een tent ernaast in de berm of een hangmat aan het chassis, dan weten we in ieder geval dat die chauffeur z’n normale wekelijkse rust aan het ‘genieten’ is.
  Zien we de chauffeur op een parkeerplaats in z’n cabine met standkachel of dakairco zitten of liggen, dan kunnen we dus voortaan concluderen dat die tobberd met een dagelijkse of verkorte wekelijkse rust bezig is.

  We hebben weer lekker wat bereikt om de vrijheid van het chauffeursvak nog verder in te perken.

 • NABOTH CORNELIS VAN LUIJK

  Dan mogen we in Nederland wel eens snel motels a la Etap in Frankrijk gaan bouwen met een parkeerplaats erbij voor vrachtwagens. Bij Etap heb je een kamer voor 3 personen voor 33 euro per nacht en dan kunnen de heren zich ook douchen.Eten kunnen ze dan doen in de oplegger, want dat is niet verboden en het Hollandse eten wil men toch niet, dat was vroeger met een Spanjaard ook zo die had Spaans eten bij zich en laat men ook eens duidelijk langs de snelweg aangeven waar dat hotel zich bevindt zoals in Duitsland met het bord Autohof.

 • Jan

  Het gaat hier om chauffeurs die maanden van huis zijn en niet thuis komen en alleen maar in de vrachtwagen bivakkeren op een parkeerplaats waar ze verplicht moeten staan van de werkgever zonder sanitaire voorzieningen. Ze moeten blijven wachten tot de werkgever hun weer belt dat ze 1 ritje mogen rijden. Dit alles onbetaald natuurlijk, en misschien tegen een dagvergoeding van tussen de €25 en €50.

  1. Bert

   Het kan dat zijn, maar ook een teken van overtreding van de regels omtrent cabotage. Dat soort overtredingen zijn bepaald niet in het belang van de Nederlandse chauffeurs en de werkgelegenheid, ook al weet ik dat dat aantrekt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer