VIDEO - ‘Trucks veel zuiniger dan vroeger’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – ‘Trucks veel zuiniger dan vroeger’

Moderne vrachtwagens zijn tot wel 22 procent zuiniger dan de exemplaren van twintig jaar geleden. Dat blijkt uit testen van Mercedes-Benz en DAF Trucks na zware beschuldigingen van Transport + Environment.

Deze milieubeweging beweert al een tijdje, ook afgelopen week in Hannover weer, dat vrachtwagens de afgelopen 20 jaar niet zuiniger zijn geworden. Dat is natuurlijk tegen het zere been van de truckindustrie, die zich graag laat voorstaan op haar ‘efficiency’, zeker als het om ‘fuel efficiency’ gaat.

“De afgelopen tien jaar is het gemiddeld brandstofverbruik – en daarmee de CO2-uitstoot – van een truck voor de lange afstand met 14 procent verminderd”, sprak DAF’s hoofd productontwikkeling Ron Borsboom vorige week op de IAA. Om dat te bewijzen testte DAF een Euro 3 XF uit 2001 tegenover een Euro 6 XF uit 2016, volgens dezelfde condities en specificaties. DAF monteerde op de oude XF zelfs banden die gangbaar waren in 2001. Resultaat van de test: de XF uit 2016 is 14 procent zuiniger dan zijn broer uit 2001. 14 procent in vijftien jaar dus.

Mercedes-Benz pakte het nog wat grondiger aan. In samenwerking met het Duitse vakblad Last Auto Omnibus en DEKRA werd een uitgebreide test opgezet met drie vrachtwagens: een Mercedes-Benz SK (Euro 2) uit 1996, een Actros 1846 uit 2003 en een nieuwe Actros Euro 6 uit 2016. Deze drie vrachtwagens werden allemaal gespecificeerd naar de gebruiken uit de betreffende jaren, inclusief bijvoorbeeld banden. Alle drie de trucks kregen een 32 tons trailer aangekoppeld, die regelmatig werd gewisseld, Mercedes-Benz Actros - 20 years of fuel savings; September 2016evenals de chauffeurs onderling van voertuig wisselden. De auto’s werden tegelijk zesmaal over het testcircuit van Last Auto Omnibus gestuurd, 256 km lang.

Na 1536 kilometer lag het brandstofverbruik van de SK op 40,8 liter per 100 km, dat van de Actros 1846 op 37,4 liter per 100 km en de moderne Fuel Duel Actros verbruikte 31,9 liter op 100 km. In twintig jaar tijd werd volgens Mercedes-Benz dus 22 procent aan brandstofverbruik gewonnen. De test en de resultaten werden gemonitord en goedgekeurd door DEKRA. Volgens Daimler Trucks heeft de winst in brandstofverbruik en dus CO2-uitstoot sinds 1996 geleid tot een besparing van 50 miljoen ton in CO2-emissie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer