VIDEO – Volvo organiseert succesvolle hackathon • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Volvo organiseert succesvolle hackathon

Afgelopen week organiseerde Volvo Trucks Belux in Antwerpen zijn eerste hackathon. Meer dan 50 deelnemers werkten in 11 teams en bedachten creatieve digitale oplossingen die transporteurs kunnen helpen bij het uitvoeren van hun dagelijkse taak. De jury, met o.m. Alexander De Croo, Vice-Premier en Minister van Digitale Agenda koos unaniem voor team RouVolvo en hun Dynamische real time route planning tool.

De opdracht tijdens deze 30 uur durende hackathon was niet simpel: de ritkosten voor transporteurs zo goed mogelijk in kaart brengen en bijkomend innovatieve ‘out of the box’ oplossingen trachten te ontwikkelen om deze kosten naar beneden te halen. Mogelijke concepten zouden bij voorkeur een positieve invloed op de mobiliteit of veiligheid kunnen hebben.

Meer dan 50 deelnemers werkten in multidisciplinaire teams. Programmeurs, studenten, mobiliteitsexperts, startups… heel wat diverse profielen waren aanwezig. Alle teams konden uitzonderlijk gedurende 30uur gebruik maken van zeer interessante datasets, komende van providers als Google maps (via Localyse), HERE, Open street map (OSM), PTV Group, Vlaamse Overheid. Maar ook de 3 Gewesten en Viapass stelden brondata van een week geanonimiseerde verplaatsingsgegevens uit het kilometerheffingssysteem ter beschikking. En uiteraard kon ook Volvo Trucks’ eigen Dynafleet data, die focust op verbruik, rij- en rusttijden en real time locatie, worden gebruikt.

Het winnende idee werd ontwikkeld door team RouVolvo, een 5 koppig studententeam bestaande uit Joris Beckers, Dries Blontrock, Valentin Carlan, Thomas Huybrechts en Arthur Janssens. RouVolvo is een dynamische planningtool die wijzigingen in het truckschema voorstelt op basis van real time data en de kostimplicaties onmiddellijk toont. De dagelijkse planning van voertuigen kan zo snel worden aangepast als er zich onverwachte situaties aandienen zoals files, ongeval, problemen met het materiaal etc.

RouVolvo combineert data van API bronnen zoals DynaFleet (truck locaties, chauffeurstijden, truck communicatie, enz.), HERE (Real-time traffic, ongevallen data, kaart, Tol segmenten) en WAZE (verkeersincidenten). RouVolvo is een gebruiksvriendelijke oplossing om planners te helpen in hun real-time beslissingsproces.

Met dit idee scoorden ze niet alleen op innovatie, maar ook op haalbaarheid en waarde voor de eindgebruiker. Ze winnen hiermee 1 jaar incubatie bij Start It @KBC en een reis naar Göteborg, de bakermat van Volvo Trucks.

De jury bestaande uit Alexander De Croo, Federale Vicepremier en Minister van Digitale Agenda, Philippe Jacquemyns, Product Manager Volvo Trucks Belux, Patrik Naenen, Manager of transport Katoen Natie, Johan Rundberg, Product Manager Dynafleet Volvo Trucks HQ, Lode Uytterschaut, Founder Start it @ KBC, Lode Verkinderen, Secretaris Generaal Transport & Logistiek Vlaanderen en voorgezeten door David Hanngren, Investment Manager Volvo Trucks Venture Capital, was zeer enthousiast over het winnende idee.

De tweede prijs ging naar het team Young Logistics met een technisch sterke planningscalculatie tool, een combinatie van een duidelijk dynamische routemodel en een statisch kostenmodel.

De derde prijs ging naar team Truck Backers voor hun tool om kosten te reduceren gebaseerd op gevaarlijk chauffeursgedrag, vrachtbeschadiging, verlies en diefstal.

Alexander De Croo: “Ik was onder de indruk van de inzet en de oplossingen die de verschillende teams op zo’n korte tijd hebben voorgesteld. Het is bijzonder interessant om te zien hoe bedrijven zoals Volvo Trucks innovatie samenbrengen en combineren met nieuwe initiatieven en bedrijven. Ik ben er van overtuigd dat we naar de toekomst moeten kijken en deze zelf vorm geven. Dit soort initiatieven draagt zeker bij aan deze visie.”

Een hackathon is een evenement waarbij mensen samenkomen om een probleem op te lossen, vaak door middel van software. Het woord is een samentrekking van Hack en Marathon. Hack is in dit geval goedaardig bedoeld. Binnen een vastgesteld aantal uur worden er bruikbare innovatieve ideeën ontwikkeld door diverse teams met diverse specialiteiten. Pieter De bruyn, Product Support Engineer bij Volvo Trucks: “De resultaten van onze Volvo Trucks Hackathon Challenge hebben onze verwachtingen overtroffen. Het enthousiasme van de teams en hun creativiteit heeft geleid tot zeer interessante en zeer bruikbare ideeën. We gaan bekijken hoe we met Volvo Trucks deze oplossing verder kunnen ondersteunen.”

“Met deze hackathon versterken wij onze positie als innovatief bedrijf. Het opent een nieuwe weg naar samenwerking binnen de Start-up gemeenschap. Ik ben er van overtuigd dat dit een van de wegen naar de toekomst wordt”, aldus Peter Himpe, Vice President Volvo Group Trucks Belux.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer