‘Voorkom boete, neem voldoende rusttijd’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Voorkom boete, neem voldoende rusttijd’

In een analyse van boetes die een transportbedrijf kreeg voor overtreding van de rij- en rusttijdenwet signaleert TLN dat chauffeurs soms te laat of te kort rusten.

Het transportbedrijf kreeg een (voornemen tot) boeteoplegging van 7.750 euro vanwege 13 maal te lang doorrijden.

Een chauffeur mag maximaal 4,5 uur rijden en moet dan minstens 45 minuten pauzeren. Hij mag de pauze ook in meerdere delen opnemen, waarbij een eerste pauze dan minstens 15 minuten duurt en een volgende minstens 30 minuten. Er mag van die volgorde niet worden afgeweken. Bij analyse van de overtredingen blijkt echter dat de in acht te nemen pauze vaak te kort is, bijvoorbeeld 14 minuten als dat er 15 minuten moeten zijn of 29 in plaats van 30 minuten. Met als gevolg dat de rijtijd gewoon doorloopt en de maximale rijtijd van 4,5 uur wordt overschreden. Deze eindigt namelijk pas als er op correcte wijze is gepauzeerd.

Een ononderbroken rijtijd van meer dan 4,5 uur komt het bedrijf te staan op een boete van minstens 100 euro; de exacte hoogte is afhankelijk van de exacte rijtijd en kan oplopen tot 1.950 euro. Een goede reden om extra aandacht te besteden aan de naleving van de rij- en rusttijden.

TLN wil bedrijven en chauffeurs helpen met het correct naleven van rij- en rusttijden en organiseert daartoe geregeld de workshop ‘Rij- en rusttijden en digitale tachograaf’. Deze telt mee voor 7 uren opleiding in het kader van Code 95. Aanmelden kan via de agendamodule op www.tln.nl.

Bron: TLN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer