Vos rijdt stikstofdistributie met Iveco LNG • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Vos rijdt stikstofdistributie met Iveco LNG

Vos Logistics rijdt sinds kort met twee Iveco LNG trucks gestart voor Air Liquide, een van de grote spelers op het gebied van gassen en chemie. Vos Logistics speelt hiermee in op de duurzaamheidsdoelstellingen van Air Liquide. “We hebben de ambitie om de komende zeven jaar de helft van onze trucks te vervangen door trucks op LNG of biodiesel”, zegt Air Liquide. De twee Stralis NP LNG-trucks zijn door Iveco en Gardner Denver ontwikkeld en voldoen aan alle eisen op het gebied van ADR. Deze trucks gaan vanuit Eindhoven met trailers geladen met vloeibare stikstof rijden.

Tijdens de meeting vond een officiële, symbolische sleuteloverdracht plaats waarbij Joep van Aar, Directeur Key Accounts van Iveco NLS de sleutel overhandigde aan Marc van Alphen, cluster Director Bulk van Vos Logistics. Met een knipoog naar duurzaamheid bood Iveco deze sleutel aan in de vorm van een bloemstuk.

Op dit moment rijden er in opdracht van Air Liquide meer dan 300 trucks in het noordwesten van Europa. Een soortgelijk aantal trailers waarmee gas wordt vervoerd, wordt onder andere ook op de vestiging in Eindhoven onderhouden. Voor Vos Logistics uit Oss, destijds pionier in het toepassen van LNG als brandstof voor trucks, is Air Liquide een nieuwe klant. “In april 2017 gingen we voor Air Liquide rijden. Van meet af aan hebben we bekeken of we de duurzaamheidsambities van Air Liquide konden realiseren. In samenspraak met Iveco en Gardner Denver is dit nu gelukt “, zegt Marc van Alphen van Vos Logistics.

Zowel Vos Logistics als Air Liquide stellen doelen om tot een duurzamer bedrijfsvoering te komen. “Daarom hebben wij destijds het voortouw genomen met LNG als brandstof voor onze trucks en tot een eigen LNG tankstation op onze thuisbasis in Oss”, zegt Frank Verhoeven, CEO van Vos Logistics. “In Vos Logistics hebben wij een partner gevonden die met ons meedenkt en die ons helpt onze doelstelling te bereiken waarbij we een halvering van onze CO2 uitstoot realiseren in onze logistieke operatie”, aldus Diederick Luijten, Vice President Industrial Merchant North West Europe van Air Liquide.

De nieuwe Iveco trucks worden 24/7 ingezet voor het vervoer van stikstof. Dat is een gas wat tal van industriële toepassingen kent en waarvoor Air Liquide klanten heeft in uiteenlopende sectoren van het bedrijfsleven. Het gas wordt vervoerd op een temperatuur van min 196 graden Celsius. De Iveco trucks zijn uitgerust met laad en lostechniek van Gardner Denver Transport Solutions om het gas, dat zich als vloeistof in de trailer bevindt, autonoom, snel en veilig te kunnen lossen. Om tot een optimale oplossing te komen zijn de hydraulische aangedreven generatoren exact afgesteld op de LNG-motor van de Iveco. Niet alleen is dit stukje maatwerk goed gelukt, ook wisten betrokken partijen bij de ontwikkeling van deze speciale apparatuur losinstallatie een maximale actieradius te behalen.

Op hun locatie in Uithoorn is Vos Logistics gespecialiseerd in het vervoer van vloeibare en droge ADR-producten. Vanuit deze locatie bedienen zij de chemische industrie met onze gespecialiseerde pool van tankwagens voor het transport van verwarmde en gevaarlijke goederen, zoals (kool)teer en bitumen binnen Europa. Maar ook vloeibare afvalstoffen zoals slib worden regelmatig vervoerd.

Air Liquide Benelux is onderdeel van de Air Liquide Group, en omvat dochterondernemingen actief in productie, distributie en verkoop van industriële gassen, technologieën en diensten. Air Liquide beschikt in de Benelux over 27 industriële locaties, goed voor 1.200 personeelsleden in deze regio. In Nederland beschikt Air Liquide over een bestand van 5.000 industriële klanten en worden in diverse ziekenhuizen 24.000 patiënten bediend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer