Waberer’s voegt LNG-trucks toe aan de vloot • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Waberer’s voegt LNG-trucks toe aan de vloot

Logistiek dienstverlener Waberer’s, Shell en Iveco hebben de afgelopen twee maanden een succesvolle gezamenlijke test uitgevoerd met aardgasvoertuigen in FTL-transport. De uitstekende operationele resultaten en de goede impact op het milieu overtuigden Waberer’s om het wagenpark uit te breiden met LNG (Liquefied Natural Gas) en CNG (Compressed Natural Gas) aangedreven Iveco-vrachtwagens. Die komen bij de  vloot van Waberer’s die nu 4.400 voertuigen telt.


De gemiddelde leeftijd van een voertuig van Waberer’s is 2,5 jaar. Dat betekent dat het bedrijf enkel Euro 6-categorie dieseltrucks in de vloot heeft. Hoewel de uitstoot van deze trucks aanzienlijk lager ligt dan die van de eerdere dieselmodellen, onderzoekt Waberer’s voortdurend nieuwe technologieën die de milieueffecten van wegtransport verminderen. Waberer’s voerde daarom met partner DanubeTruck Ltd. -de enige distributeur van Iveco in Hongarije- een maandenlange, uitgebreide test uit met aardgasvoertuigen.

“Aardgasvoertuigen zijn een goed alternatief voor wegtransport. De emissie van hun motoren is lager, net als het geluidsniveau. Ze zijn bovendien geschikt voor transport over lange afstanden. Dat was belangrijk voor ons, omdat we voortdurend nieuwe mogelijkheden zoeken om de ecologische voetafdruk van onze activiteiten te verkleinen. Volgens testresultaten kunnen ook de operationele kosten van deze trucks lager zijn. Het groeiend aantal aardgastankstations op Europese wegen is een grote steun voor deze trend”, Ferenc Lajkó, CEO van Waberer’s.

Iveco was de eerste fabrikant in de wereld van commercieel transport die het potentieel van aardgasvoertuigen zag. In 1991 investeerde het bedrijf op grote schaal in de ontwikkeling van milieuvriendelijke en duurzame industriële voertuigen. Ondertussen is Iveco marktleider geworden in het segment. Het bedrijf voert een volledig aanbod van duurzame oplossingen, dat gaat van stedelijke mobiliteit van mensen tot vervoer over lange afstand.

“LNG staat vandaag de dag bekend als de beste alternatieve brandstof voor lange-afstandsmissies. Met onze geavanceerde Natural Power-technologie en het Stralis NP-assortiment is deze alternatieve tractie vandaag realiteit. We zijn erg blij dat Waberer’s haar duidelijke doelstellingen inzake duurzaamheid realiseert zonder in te boeten op slagkracht. Onze Stralis NP zien ze terecht als een oplossing die tastbaar resultaat oplevert”, zegt Pierre Lahutte, Iveco Brand President.

Zoltán Zákány, uitvoerend directeur van DanubeTruck Ltd.: “Donau Truck is een trots onderdeel van de Iveco-familie. We zijn de enige distributeur in Hongarije en helpen graag in de uitrol van dergelijke testprojecten. We hopen straks geavanceerde NG-producten te kunnen leveren aan Waberer’s, het grootste transportbedrijf in onze regio. We zijn ervan overtuigd dat alle bedrijfseenheden van Waberer’s -binnen en buiten Hongarije- voordeel ondervinden van de introductie van LNG en CNG Stralis voertuigen en CNG Daily. We kijken uit naar een vruchtbare samenwerking.”

Volgens Shell, Waberer’s leverancier van tankkaarten en de Europese partner-operator van Iveco’s LNG-vulstations- zal deze brandstof deel uitmaken van de toekomstige energiemix. “Het is een schoner en goedkoper alternatief voor diesel. Een langdurig partnerschip met Waberer’s en Iveco ondersteunt het concept en versnelt de groei van LNG-retailnetwerken in heel Europa”, zegt Lajos Veér, salesmanager voor Shell Fuel Cards in Hongarije en Roemenië.

Waberer’s zal in 2019 de vloot uitbreiden met LNG- en CNG-trucks. Het bedrijf verwacht dat LNG- en CNG-aangedreven motoren in de komende jaren een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het transport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer