Waberer’s: het zonnetje in Nederland • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Waberer’s: het zonnetje in Nederland

Waberer’s. De naam alleen al roept een hele reeks associaties op. Groot. Geel. Snelle groei. Succes. Schade. Minachting. Haat zelfs. Sinds vorig jaar is de Hongaarse transportgigant ook in Nederland actief. TTM.nl ging op de koffie bij de Nederlandse vestiging van het bedrijf met het vriendelijke zonnetje als logo. [INDEX TTMnl2016_4_20]

Waberer’s Benelux is sinds mei 2015 gevestigd in Brabantse Oosterhout. Op industrieterrein Hoevestein. Maar als we daar aankomen, midden in de zomervakantie, is het erg stil. Er is geen truck te zien, en al helemaal niet zo’n gele van Waberer’s. Bij een eenvoudig kantoorgebouw staat een bordje met het bekende logo.

Ik zie helemaal geen trucks. Geen enkele!

TTM2016_4_20_24_management_foto1Remco van Staaijeren, Business Development Directeur van Waberer’s Benelux: “Dat klopt. Waberer’s Benelux richt zich alleen op sales. Er is hier geen logistieke operatie, althans niet vanuit deze vestiging. Dit kantoor werkt ondersteunend voor alle transportactiviteiten in de Benelux. We werken hier met twee mensen, soms ondersteund door een derde persoon uit Hongarije. Hongarije is de thuisbasis van de gehele vloot. Geen enkel ander land heeft zo’n locatie. Alle truckbewegingen zijn internationaal. In geen enkel land, behalve Hongarije, voeren wij domestic transporten uit.  De nieuwe vestigingen in bijvoorbeeld Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië hebben dezelfde opzet als hier. Ik ben vanuit mijn ervaring bij onder meer Jan de Rijk Logistics aangesteld om Waberer’s positie op de Benelux-markt te versterken.”

Laad je dan, met enkel een kantoor als dit, niet de verdenking op je dat je een soort postbusfirma bent?

“Nee hoor. Die postbusconstructie gebeurt toch meestal andersom? West-Europese bedrijven met een Oost-Europese postbus? Hier op kantoor werken gewoon mensen. Echte mensen, er is niets schimmigs aan. We zijn ook eerlijk en open over wat we hier doen. Dat is altijd zo geweest. De opzet zoals-ie nu is, is een van de sterke punten van Waberer’s. We hebben een centrale planning, een centraal aanstuurpunt vanuit Hongarije. Niet allemaal aparte planningen in alle landen. Dat zou minder efficiënt zijn.”

TTM2016_4_20_24_management_foto2Hoe gaat het met Waberer’s Benelux, na bijna anderhalf jaar sinds de start?

“Uitstekend. Ik vind het moeilijk cijfers te geven, want die zijn gevat in de jaarcijfers vanuit het hoofdkantoor. We hebben honderden Nederlandse klanten, wekelijks rijden er 400 trucks van Waberer’s door ons land. Die rijden allemaal internationale ritten. Waberer’s doet sowieso enkel Full Truck Loads en dat internationaal. Dus nee, geen cabotage. Dat doen we in geen enkel land, behalve dan in Hongarije zelf. Cabotage zit ook niet in de toekomstplannen. FTL en dat enkel internationaal, dat is en blijft de focus.”’

Het publieke imago van Waberer’s is niet al te best. Kun je dat merken in je werkzaamheden? Hoe haal je die vooroordelen weg?

“Ik ken de kritiek. Ik ken ook die Facebook-pagina’s. Negatieve geluiden hoor ik echter nooit van onze klanten, van onze partners. Ik weet niet waar die kritiek op gegrond is, ik kan er ook weinig aan doen. Ongelukken? Ja, die zijn er, maar met een vloot van meer dan 3500 trucks is de kans groter dat je ergens bij betrokken  bent. Procentueel doen we het overigens niet slechter dan anderen. Slechte chauffeurs? Als die echt zo beroerd stuurden, kun je dat onderweg zien, door schade aan trucks en trailers. Maar dat is er niet. Onze trucks zien er altijd netjes uit. Nieuw ook, na twee jaar worden ze vervangen. Tegen vooroordelen doe je weinig, behalve je werk goed blijven doen en service geven aan je klanten. TTM2016_4_20_24_management_foto3Berichtgeving is soms ook erg gekleurd, moet ik zeggen. Neem het parkeren bij Opglabbeek, kerst vorig jaar. Daar zou niks van kloppen, dat schreef iedereen ook al. Toen later bleek dat het wel in orde was, schreef bijna niemand dat op. En dus sta je er weer slecht op. Ik zou weleens tegen de media willen zeggen: verdiep je eens in de materie voordat je wat opschrijft.”

Wat heeft Waberer’s aan meerwaarde boven andere partijen die wel een truckvloot in NL hebben?

“Behalve de lasten die daar bij komen kijken, hebben wij in Nederland enkel een los-adres en weer een laadadres en dan vertrekken we weer het land uit. We hebben dus heel weinig lege kilometers, amper stilstand. Dat is goed voor de efficiency. Voor ons geen crossdocking of andere ‘value added services’. Wij focussen ons op FTL. Daarbij komt onze erg goede IT-infrastructuur, die aan de basis ligt van ons succes.”

Hoe zit die IT-infrastructuur dan in elkaar?

“Dat is het geheim van de smid, maar het begint bij de IT-infrastructuur die György Wáberer ooit zelf heeft opgezet. Hij is opgeleid als systeemanalist, en analyseren en fficiency, daar houdt hij van. Goede IT is ook nodig als je dagelijks moet communiceren met 4300 chauffeurs en een vloot van meer dan 3500 trucks moet managen. Dan moet je veel elektronisch kunnen afvangen. Dus denk aan goede GPS-systemen, boordcomputers enzovoort.”

waberers_ictIk zie op jullie officiële Facebook-pagina veel oproepen voor chauffeurs. Kan ik als Nederlander ook solliciteren?

“Ja, dat kan. De kans dat je als Nederlander bij Waberer’s achter het stuur komt is echter niet zo groot. Kennis van de Hongaarse taal is namelijk een vereiste. De voertaal in het bedrijf is Hongaars. Communicatie vanuit het hoofdkantoor, in Budapest, is in het Hongaars. Ook via de boordcomputer. Nee, lang niet al onze chauffeurs kennen Engels of Duits. Als er bij een laad- of losadres een communicatieprobleem is, kunnen ze echter altijd terugvallen op backup die wel goed Engels of Duits spreekt. Ook kunnen ze altijd de vestiging van Waberer’s in het land bellen. Dat gebeurt hier ook wel eens. Nee, zelf spreek ik geen Hongaars. De voertaal tussen de Waberer’s vestigingen onderling is Engels.”

Jullie oprichter CEO György Wáberer heeft zijn aandelen in het bedrijf verkocht en gaat met pensioen. Wat gaan jullie als Waberer’s Benelux van die nieuwe situatie merken?

TTM2016_4_20_24_management_foto4“De nieuwe eigenaar, Mid Europa Partners, had al een meerderheidsaandeel in het bedrijf. Meneer Wáberer zelf blijft overigens als senior consultant op de achtergrond aanwezig. Er zal verder niet veel veranderen: Mid Europa heeft aangekondigd de ingezette strategie, blijven groeien en inspelen op de groeipotentie van de Europese transportmarkt, te blijven volgen.”

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer