10-jarige Youssef reist alleen per vrachtwagen naar Nederland • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

10-jarige Youssef reist alleen per vrachtwagen naar Nederland

Een 10-jarig jongetje is geheel alleen met een vrachtwagen van Syrië naar Nederland gereisd. Hij liep maandag een tankstation langs de A67 bij Helenaveen binnen en vroeg in het Arabisch of de politie gebeld kon worden.

Dat meldt politieagent Frans Wagemakers op Instagram. “Toevallig sprak een medewerkster van het tankstation ook Arabisch en zij nam contact op met de politie.  In het tankstation troffen wij een mager klein jongetje genaamd Youssef op de grond met een grote scheur in zijn jas. Naast hem stond een kleine plastic tas met kleding. Hij had wat te eten gekregen van de medewerkster wat hij dankbaar op at.”

Met behulp van de tolkende medewerkster vertelt Youssef over de bijzondere reis die hij had gemaakt vanuit Syrië, zonder zijn ouders. “Tijdens dit verhaal liepen de tranen over zijn wangen en vroeg hij of ik kon zorgen dat zijn “baba en mama” ook naar Nederland konden komen. Ik gaf hem een troostbeertje en zei dat ik hem het antwoord op zijn vraag niet kon geven. Deze troostbeertjes geven wij vaker aan kinderen om hen te troosten na een heftige gebeurtenis. Deze beer kwam nu goed van pas”, schrijft Wagemakers.

Youssef vertelde dat  hij aan een chauffeur had gevraagd of hij mee kon rijden en zo in Nederland was gekomen. Een verhaal dat smokkelaars vaak aan vluchtelingen opdragen te vertellen. De realiteit is waarschijnljik dat de ouders van Youssef veel geld hebben betaald om hun zoon naar Nederland te laten vluchten, en dat ze zelf later willen volgen.

Youssef is ondergebracht bij een pleegmoeder. De ontmoeting met de jongen heeft diepe indruk gemaakt op de agent. “Toen ik veel te laat na deze dienst thuis kwam kon ik het niet laten om even bij mijn eigen kinderen te gaan kijken. Hoe wanhopig moet iemand om zijn of haar 10-jarige zoon alleen de halve wereld over sturen met niks op zak in de hoop voor een betere toekomst? Ik kan het mij niet voorstellen.”

Bron + Foto: Instagram/wijkagenten_helmondcentrum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer