Wil je een freelance vrachtwagenchauffeur worden? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Wil je een freelance vrachtwagenchauffeur worden?

Een freelance vrachtwagenchauffeur is een chauffeur die onafhankelijk van een specifiek transportbedrijf werkt, zichzelf beheert en kiest tussen fulltime en parttime. Verladers maken gebruik van zowel bedrijfschauffeurs als freelance chauffeurs. Waar je op moet letten als je een ZZP’er wil worden als vrachtwagenchauffeur moet je zeker leren voordat je start. In dit artikel vind je daar meer over! 

Het is alsof je een onafhankelijke contractant bent in een andere branche. Als je een eigen vrachtwagen, een commercieel rijbewijs en een gevestigd bedrijf hebt, kun je freelance vrachtwagenchauffeur of eigenaar-operator zijn. De vrachtwagenindustrie zit er vol mee, evenals vrachtwagenbedrijven die graag banen aanbieden aan chauffeurs met een goede rijervaring. Eventueel kun je trouwens ook een lease auto voor zakelijk gebruik regelen als freelance vrachtwagenchauffeur, dit moet dan dus wel een vrachtwagen zijn. 

Er zijn veel verschillende soorten banen die je kunt krijgen bij een verlader en freelance vrachtwagenchauffeur zijn is daar een van. Je moet nadenken over waar je je tijd precies aan wilt besteden, rekening houdend met realiteiten zoals het beheren van je eigen gezondheidsvoordelen of het bezitten van je eigen vrachtwagen in plaats van er een te leasen van een transportbedrijf.

Hier zijn bovendien vijf dingen om over na te denken voordat je een freelance vrachtwagenchauffeur en je eigen baas wordt.

Je eigen werk vinden

Dit zal een van de grootste en belangrijkste uitdagingen zijn die moeten worden overwonnen. Het is ook iets waar kleine bedrijven en startups vaak mee worstelen. Verzenders en verladers zullen adverteren wanneer ze hulp nodig hebben en het is aan jou om te reageren en te leveren. Een manier om ladingen te vinden is via laadborden, vergelijkbaar met vacaturesites op LinkedIn en Indeed. Begrijp wie je doelmarkt is en waar ze heen gaan om vrachtwagenchauffeurs te vinden. Zet dan het werk in. Niet alle contracten zijn gelijk, dus zorg dat je goed bent in het verkopen van je diensten aan de verladers die bij je passen.

Je eigen schema instellen

Het brengt je flexibiliteit en onafhankelijkheid, maar vereist ook dat je verantwoordelijk bent voor je tijd en activiteiten. Dit komt onder meer doordat je als freelance vrachtwagenchauffeur vaak je eigen schema in moet stellen. 

Risicotolerantie

Denk goed na over hoe belangrijk voorspelbaarheid voor je is. Als de gedachte dat je niet precies weet hoe je de rekeningen van de volgende maand betaalt, je handen doet zweten, is freelancen als vrachtwagenchauffeur misschien niet iets voor jou.

Al het managementwerk

Je moet je werk breder bekijken, zoals de uitgaven voor brandstoftoeslagen in de gaten houden, je inkomsten volgen en de markt in de gaten houden om te begrijpen wanneer je je verzendingsfocus moet verleggen of je vaardigheden moet diversifiëren, zoals het toevoegen van een HAZMAT-aanbeveling aan service een groeiende industrie. 

Administratieve werkzaamheden

Facturering zal een belangrijk onderdeel zijn van het binnenhalen van geld. Je kunt besluiten een onafhankelijke contractant in te huren om je hierbij te helpen, zodat je meer tijd kunt besteden aan het gebruik van je sterkere vaardigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer