Ga naar hoofdinhoud

Zakelijk leasen met wagenparkbeheer

Ondernemen is niet alleen goed zijn in je eigen werk en je eigen branche maar eigenlijk van alle markten thuis zijn. Of zorgen dat je voor alles waar jij wat minder sterk in bent, je de juiste connecties hebt. Zo ook met het beheer van je bedrijfsauto’s of te wel je wagenparkbeheer.

Mobiliteit is een belangrijk onderdeel van succesvol zijn. Zeker in veel branches is het op tijd bij je klanten zijn, het verschil tussen een goede of slechte referentie en dus vervolgopdrachten. Daarnaast heb je misschien verschillende soorten auto’s nodig. Denk aan de bedrijfsbussen vol onderdelen of gereedschap en de auto’s voor je verkopers. Het hele wagenpark aanschaffen is een forse investering. Geld dat je ook op andere manieren in kunt zetten.

Dit moet je weten over zakelijke lease

Zakelijke lease is dan een goed alternatief of misschien zelfs een betere optie dan koop. Er zijn diverse leasemogelijkheden met ook hele verschillende voor- en nadelen. Alle voor- en nadelen vooraf bekijken is belangrijk. Ook belangrijk om te weten is hoe je de auto of auto’s gaat gebruiken, welke kilometers je verwacht te rijden en welke andere wensen je hebt.

Of je je wagenpark gaat uitbreiden of een bedrijfswagen moet vervangen, de beste prijs heeft met meer dan de leaseprijs alleen te maken. Ga je voor goedkoop of zijn de randvoorwaarden voor jou en je bedrijf belangrijker? De beste prijs is dus afhankelijk van de situatie.

Goed om te weten is dat bij zakelijk leasen de auto niet jouw eigendom is maar die van de leasemaatschappij. Bij het afsluiten van de leaseovereenkomst kom je een vastgestelde aantal maanden overeen tegen een vast bedrag per maand. Worden er meer kilometers gereden dan is vastgelegd, dan betaal je daarvoor een extra vast bedrag per kilometer. Dit extra bedrag is ook in de overeenkomst vastgelegd.

Diverse leaseconstructies

Binnen de term lease zijn er een aantal mogelijkheden zoals een financial lease, operational lease of short lease. De grootste verschillen zitten in de eigendom na afloop van de overeenkomst en wat er tijdens de leasetermijn binnen of buiten de overeenkomst valt. Bij een financial lease betaal je een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto. Een soort van hypotheek. Hierin zijn verzekering, onderhoud, reparatiekosten en brandstof niet opgenomen. Wel is na de overeenkomst de auto je eigendom. Belangrijk voor ondernemers is dat je bij financial lease de btw terug kunt vorderen en de lasten van verzekering en onderhoud bij je bedrijf kunt onderbrengen.

Bij operational lease werkt het iets anders. Ook hier betaal je een vast bedrag per maand voor de periode dat de overeenkomst is afgesloten. Alleen is dit een all-in bedrag wat wil zeggen dat het inclusief onder andere verzekering, motorrijtuigenbelasting, pechhulp, onderhoud en reparatiekosten is. Je hoeft bij een operational lease dus alleen nog de brandstof te betalen. Dit maakt dat operational lease een eenvoudige vorm kan zijn om je wagenpark beheer goed neer te zetten zonder dat je daar zelf heel veel werk aan hebt. De auto wordt na afloop van de overeenkomst echter nooit je eigendom.

Heb je tijdelijke uitbreiding nodig door bijvoorbeeld een extra opdracht dan is shortlease een optie. Ook voor ondernemers die uitbreiden maar nog niet weten wat de toekomst brengt is dit een goede tussenoplossing. Snel een of meerdere auto’s extra en toch niet voor jaren aan een leasecontract gebonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer