Oudere chauffeurs mogen Code 95 langer meetellen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Oudere chauffeurs mogen Code 95 langer meetellen

Image used under license from Freestock.com

Op 1 april 2020 wordt de ‘gratis’ verkregen Code 95 van oudere chauffeurs ingetrokken. Zij krijgen dan pas weer een geldige Code 95 als ze nascholing hebben gevolgd. TLN heeft geregeld dat deze chauffeurs meer eerder gevolgde nascholing mogen meetellen. Daarmee bewijst de branche-organisatie tienduizenden oudere chauffeurs een flinke dienst.

​​In Nederland hoefden chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 nooit de nascholing te volgen, die voor alle andere chauffeurs verplicht was om de benodigde Code 95 op hun rijbewijs bij te kunnen laten schrijven. De Europese Commissie vindt dit in strijd met de regels. Eerder al zorgde de Commissie ervoor dat de oudere chauffeurs vanaf 1 juni 2015 al niet meer een verlenging van hun Code 95-vermelding kregen zonder nascholing te volgen. Nu moet Nederland onder druk van de Commissie dus alle ‘gratis’ verkregen Code 95-vermeldingen intrekken. Dat zou betekenen dat 30.000 chauffeurs hun Code 95 kwijt raken, onder hen 11.000 beroepschauffeurs.

Na 1 april 2020 krijgen chauffeurs alleen nog een geldige Code 95 op hun rijbewijs als ze een ‘verklaring van nascholing’ (VvN) van de RDW hebben ontvangen. Die verklaring geeft de RDW af nadat de chauffeur 5 keer 7 uur training heeft gevolgd. Chauffeurs die dit betreft moeten wel hun rijbewijs inwisselen. Dat kan zonder medische keuring, omdat er niets aan het rijbewijs zelf verandert, maar alleen de code 95-vermelding wordt gewijzigd. Die wordt er af gehaald of de einddatum wordt aangepast op basis van de verklaring van nascholing. Alle chauffeurs die hiermee te maken krijgen, ontvangen in de loop van de maand augustus een brief vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met daarin alle informatie die nodig is.

Normaal gesproken mogen chauffeurs voor verlenging van hun Code 95 alleen nascholing meetellen die ze hebben gevolgd tot vijf jaar voordat hun Code 95 verloopt. Als dat bijvoorbeeld in 2023 is, mag die chauffeur alle nascholing die hij of zij volgde vanaf 2018 meetellen. Nu heeft TLN met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afgesproken dat de chauffeurs wiens Code 95 nu wordt ingetrokken, al hun gevolgde nascholing vanaf 1 april 2015 mogen meetellen. Zo is de kans groter dat zij die verklaring van nascholing krijgen zonder dat ze nu nog extra nascholing moeten volgen.

CBR gaat het TLN voorstel uitvoeren, maar het is allemaal nog niet in hun systemen verwerkt. Totdat er een technische oplossing is gevonden, kunnen leden van TLN deze specifieke aanvragen doen bij TLN, via de infodesk: info@TLN.nl​. Daarbij is het van belang te letten op de volgende zaken:

  • ​Controleer of de chauffeur is geboren voor 1 juli 1995.
  • Vermeld bij de aanvraag uw TLN-lidmaatschapsnummer.
  • Stuur een duidelijke, door de chauffeur ondertekende, machtiging mee, waarin vermeld staat dat TLN op mag treden namens de betreffende chauffeur.

Stuur een scan mee van de uitdraai van ‘Mijn CBR’ waaruit blijkt dat hij/zij 35 uur nascholing heeft gevolgd sinds 1 april 2015. Vraag wel toestemming aan uw chauffeur voor het doorsturen van die scan en leg de verkregen toestemming schriftelijk vast in uw eigen administratie.​

2 reacties op “Oudere chauffeurs mogen Code 95 langer meetellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer