Defensie wil vervoer gevaarlijke stoffen verbeteren • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Defensie wil vervoer gevaarlijke stoffen verbeteren

Vught, 14 november 2017.De Landmacht beschikt sinds vorige week over 9 CBRN voertuigen. Met de apparatuur die ze aan boord hebben worden met gevaarlijke stoffen "besmette' voertuigen schoon gespoten.

Defensie neemt maatregelen om de veiligheid bij het vervoer van gevaarlijke stoffen verder te verbeteren. Dit naar aanleiding van adviezen van de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD). Het vervoer van gevaarlijke stoffen is een weerbarstig onderwerp. Er is voortgang, maar het kost tijd om alle problemen binnen het domein op te lossen. Donderdag is de Tweede Kamer hierover geïnformeerd.

Na diverse voorvallen tijdens het vervoer van gevaarlijke stoffen heeft de Commandant Luchtstrijdkrachten een interne commissie onderzoek laten doen. Deze commissie deed zes aanbevelingen (2017). De commandant nam deze aanbevelingen over en gaf de opdracht deze uit te voeren. In juni 2018 werd in een dertigledendebat in de Tweede Kamer gesproken over het commissierapport en de uitvoering van de maatregelen. Kamerleden verzochten de staatssecretaris van Defensie onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de uitvoering van de aanbevelingen. De Inspectie Veiligheid Defensie heeft dat gedaan.

Defensie is al een traject gestart ter verbetering van het vervoer van gevaarlijke stoffen. De aanbevelingen van de IVD worden binnen dit ingezette traject uitgevoerd. De regie op de keten van het vervoer van gevaarlijke stoffen wordt versterkt en Defensie gaat onderzoeken in welke mate activiteiten binnen de keten gecentraliseerd kunnen worden.

De verbetermaatregelen worden nauwgezet gemonitord. Een belangrijke rol is weggelegd voor Taskforce Logistiek. Deze geeft namens de Commandant der Strijdkrachten, richting aan processen, stelt prioriteiten en kan indien nodig escaleren binnen Defensie.

De ontwikkel- en opleidingscapaciteit van het Opleidings- en Trainingscommando Logistiek (OTCLog) is vergroot en er zijn aanvullend extern opleidingen ingekocht. Instructeurs krijgen meer tijd voor hun lesgevende taak. Daarnaast gaat Defensie scherper selecteren welke medewerker in welke mate opgeleid moet worden om gevaarlijke stoffen veilig te kunnen verzenden. Zo wordt de lescapaciteit efficiënter ingezet.

Defensie wil ervaring behouden door het personeel werkzaam binnen het veiligheidsdomein, waaronder het vervoer van gevaarlijke stoffen, langer op functie te houden. Een voorstel hiervoor is gestuurd aan de vakbonden en zal in het overleg met de bonden worden besproken. Daarnaast onderzoekt Defensie in het kader van het nieuwe personeelsmodel de mogelijkheid om loopbaansporen binnen het veiligheidsdomein in te richten.

Iedere Defensiemedewerker kan incidenteel in aanraking komen met het verzenden van gevaarlijke stoffen. Het is belangrijk dat hierover bij medewerkers basiskennis en bewustwording is. Om die te vergroten start Defensie een communicatiecampagne. Ook wordt de positie van de veiligheidsadviseur versterkt en zijn er speciale teams die die afzenders in Nederland kunnen ondersteunen bij het verzenden van gevaarlijke stoffen.

Defensie heeft echter buiten verzendingen vanuit Nederland ook te maken met retourvluchten uit missie- en oefengebieden. Daarom kunnen ook mobiele teams worden ingezet om ter plaatse vracht verzendgereed te maken.

Vliegbasis Eindhoven zorgt dat er een acceptatiecheck op uitgaande luchtvracht wordt uitgevoerd. Dit voorkomt overtredingen en beperkt daarmee veiligheidsrisico’s, waarmee de Defensie Luchtvracht Expeditie een vangnetrol vervult.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer