Ga naar hoofdinhoud

Distributie vaccins weer onder vuur

De Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd (IGJ) wil dat er strengere eisen worden gesteld aan het transport van COVID-19 vaccins. De IGJ stelt dit na een publicatie van het AD over fouten die tijdens het vervoer worden gemaakt.

Het AD pakt nogal sensationeel uit door te stellen dat een ‘krokettenbakker’ is ingeschakeld om vaccins te vervoeren. Het gaat om de Nieuwegeinse Catering Company, dat ook maaltijden vervoert. Pharmalogistieke bedrijven spreken ook hun afschuw uit over de ‘amateuristische’ en ‘dramatische’ aanpak.

De verontwaardiging is zeker op zijn plek waar het gaat om vaccins die tijdens het transport door elkaar geschud of omgevallen zijn. Over de koeling hoeft men zich echter niet al te druk te maken. De door de overheid gestelde eisen aan vaccintransport hebben het voor distributie over temperaturen van 2 tot 8 graden, waarbij de houdbaarheid van de vaccins niet in gevaar komt. Wel spreken de eisen enkel van een ‘passende wijze van gekoeld transport’. Met een temperatuurgecontroleerde koelkast zou dat al heel goed mogelijk zijn, zelfs door cateringbedrijven.

Eerder al lag het vaccintransport onder vuur omdat pharma-experts meenden dat de distributie met ‘huurbusjes’ niet geoorloofd was.

Eén reactie op “Distributie vaccins weer onder vuur

  • Sander F.

    Wat een gezeur weer. Qua koeling is een busje van een catering bedrijfmet topkoeling niks anders als een busje van de (pharma) koerier OF dat bakwagentje uit België dat bij Movianto in Oss de eerste vaccins bezorgde.

    Ja, dat de lading omvalt is niet handig.. maar die flesjes schudden toch ook op de transportband in de fabriek?

    Die hele vaccinatiecampagne ís al over gereguleerd met leeftijdsgroepen, artsencategorieën en weet ik wat al niet meer.. Ongelofelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer