Ga naar hoofdinhoud

Kamervragen over kilometerheffing

De Tweede Kamer deelt de zorgen van de transportsector over waar de opbrengsten van de kilometerheffing voor vrachtwagens naar toe gaan. Er is volgens TLN een lange lijst kamervragen gesteld.

Gaan alle opbrengsten van de vrachtwagenheffing nu naar verduurzaming en innovatie van het wegtransport? Of verdwijnt een deel in de staatskas? Terwijl in het regeerakkoord is afgesproken dat alle opbrengsten van de kilometerheffing voor vrachtverkeer zouden terugvloeien naar de transportsector, om verduurzaming en innovatie te stimuleren, kwam het kabinet met het plan om een deel van de opbrengsten direct naar de staatskas te laten gaan. Omdat de accijnsinkomsten zouden dalen bij invoering van de heffing, zou 35 tot 55 miljoen euro direct de staatskas in moeten vloeien.

Dat was niet de afspraak, zei TLN-directeur Jan Boeve vorige week. “Wij hebben in 2017 ingestemd met de kilometerheffing voor vrachtauto’s op voorwaarde dat de opbrengsten terugvloeien naar de sector voor de vergroeningsopgave. Dit plan is niet alleen woordbreuk maar ook funest voor duurzaamheidsplannen van het goederenvervoer.” En die plannen zijn er. De opbrengsten kunnen onder meer helpen bij de aanschaf van (dure) elektrische vrachtwagens en het opzetten van een netwerk van snellaadpalen om die vrachtwagens te voorzien van stroom. TLN roept het kabinet daarom op zich aan de afspraak te houden.

Het debat over de invoering van de vrachtwagenheffing zou eigenlijk vorige week plaatsvinden, maar is uitgesteld tot 6 maart.

Eén reactie op “Kamervragen over kilometerheffing

  • Geloof nooit dat die opbrengsten terug vloeien naar het wegtransport geen grotere onbetrouwbare gesprekspartner als de overheid dan wel regering helaas of het nu links of rechts is maakt niet uit we zitten er gewoon mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer