Ga naar hoofdinhoud

Meer dan 40 procent korting op Betuwelijn

Spoorvervoerders kunnen dit en volgend jaar meer dan veertig procent korting krijgen op het gebruik van de Betuwelijn. Dat zegt Tweede Kamerlid Emile Roemer (SP) in de Schuttevaer. De kortingen zijn tegenstrijdig met het meerjarenplan uit 2008, waarin nog prijsstijgingen van zeventien procent in 2010 en 2011 werden aangekondigd.

BetuwelijnDe gebruikers van de Betuwelijn dwongen de korting af met het argument dat de prijzen in het wegvervoer en de binnenvaart als gevolg van de recessie enorm zijn gedaald. Ze dreigden daarop de Betuwelijn links te laten liggen. Voor treinen die tot nu toe over het gewone net reden en overstappen op de Betuwelijn geldt een korting van dertig tot veertig procent. Voor treinen met nieuwe lading kan de korting oplopen tot meer dan veertig procent. Een vervoerder die al zijn lading over de Betuwelijn vervoert, krijgt meer korting dan een vervoerder die ook nog werk via andere routes of via binnenvaart of weg doet. De kortingen zijn een ultieme poging om meer treinen op de lijn te krijgen. Vorig jaar reden er 200 treinen per week op de Betuwelijn, nog altijd minder dan beoogd.

Volgens Keyrail kan exploitatie van de Betuwelijn alleen lukken als het aan de staat gelieerde Keyrail of Prorail daar aan meewerkt. Dat zou betekenen dat er staatssteun plaatsvindt en dat vindt directeur Kees de Vries van Koninklijke Schuttevaer een vreemde zaak. “We moeten goed nagaan of hier iets wordt gedaan wat niet mag. Als er in de exploitatie van de goederenlijn verkapt dan wel direct sprake is van staatssteun, dan neemt de binnenvaart alle maatregelen om dit te voorkomen. Staatssteun voor een goederenspoorlijn is absoluut onaanvaardbaar. Dan is sprake van concurrentievervalsing.”

Bron: Schuttevaer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer