Ga naar hoofdinhoud

TLN en EVO: Kort geding tegen Oostenrijk

TLN en EVO zijn tevreden dat de Europese Commissie vandaag heeft besloten Oostenrijk voor het Europese Hof van Justitie te dagen voor de introductie van het sectorale rijverbod. Maar men had een kort geding beter gevonden.

TirolBeide organisaties zwaar teleurgesteld dat Brussel er geen Kort Geding aan verbindt. Dit betekent namelijk dat per 1 januari 2009 het rijverbod gewoon ingaat en bepaalde soorten goederen verplicht per trein moeten worden vervoerd. Pas na afloop van de Hofprocedure, die zeker anderhalf jaar duurt, krijgt het vervoerend bedrijfsleven zekerheid over het rijverbod.

Anti-Europees
TLN en EVO zijn van mening dat de Oostenrijkse maatregel volledig indruist tegen een van de basisprincipes van de Europese Unie, het vrij verkeer van goederen. Bovendien vrezen de organisaties een olievlekwerking. Zwitserland heeft al gezegd er niet op te zitten wachten dat zij straks meer voertuigen over hun grondgebied te verwerken krijgen. Ook de Duitse overheid is al bezig te bekijken hoe Oostenrijks sluipverkeer kan worden tegengehouden.

Geen spoorcapaciteit
Bijkomend probleem is volgens TLN en EVO dat het spoor onvoldoende capaciteit heeft om de goederenstromen op zo’n korte termijn op te vangen. Een goed alternatief voor de weg is er dus helemaal niet. Gevolg is dat veel bedrijven gedwongen zijn om te rijden via bijvoorbeeld Frankrijk of Zwitserland wat miljoenen euro’s extra kosten teweeg brengt.
Tirol verbiedt voertuigen vanaf 2 mei 2008 al het vervoer van afval alsmede het vervoer van aarde en stenen op de A 12 Inntal Autobahn tussen grens Duitsland/Oostenrijk en het 46 km verder gelegen Zirl. De facto betekent dit een compleet verbod voor het vervoer naar en vanuit Italië via de A12 in Oostenrijk. Bestemmingsverkeer is wel toegestaan. Per 1 januari 2009 wordt het verbod uitgebreid met het vervoer van marmer, rondhout, kurk, ijzer, ertsen, voertuigen, aanhangwagens, staal en keramische tegels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer