Rendementen dramatisch achteruit • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Rendementen dramatisch achteruit

De rentabiliteit in het beroepsgoederenvervoer over de weg zal naar verwachting in 2008 een forse achteruitgang te zien geven ten opzichte van 2007. NEA voorziet dit in het derde kwartaalonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Stichting NIWO, naar de rentabiliteit van transport- en logistiekbedrijven actief in het beroepsgoederenvervoer over de weg.

recessie_schemaDe gemiddelde rentabiliteit in het binnenlands beroepsgoederenvervoer over de weg in 2008 zal naar verwachting uitkomen op -0,3%. Dit betekent een achteruitgang van 1,3% ten opzichte van 2007. In het grensoverschrijdend vervoer is de achteruitgang van de rentabiliteit nog veel groter. Werd vorig jaar nog een rendement behaald van -1,2%, in 2008 zal het rendement uitkomen op
-3,2%.

De hoge dieselprijs in het eerste halfjaar en de gevolgen van de kredietcrisis zijn de belangrijkste veroorzakers van deze achteruitgang. Vanwege de kredietcrisis is de reële economie aangetast waardoor er minder vervoerd wordt. In het derde kwartaal is de transportsector geconfronteerd met een dalende vervoerprestatie waardoor er een te hoge capaciteit in de markt zit, hetgeen een verslechtering geeft van de benutting van het materieel. Dit heeft tot gevolg dat de rentabiliteitscijfers dramatisch teruglopen.

De grote bedrijven (meer dan 50 voertuigen) behalen in 2008 nog een positief rendement. Doordat deze bedrijven meer toegevoegde waarde bieden met transport aanverwante activiteiten (zoals opslag), kunnen zij nog een redelijk rendement behalen.

Duitsland ook terug

Ook in Duitsland staan de tarieven onder druk. De VerkehrsRundschau-Index voor wegvervoer staat nu op 117,8 punten tegen 118,11 in het derde kwartaal van dit jaar. In de zes kwartalen daaraan voorafgaand was de index telkens gestegen. De helft van alle geënquêteerde verladers gaf aan dat het volume bij hen gelijk was gebleven. Bij 28,98 procent was het tonnage toegenomen, bij 21,1 procent was sprake van een daling. Slechts 22,2 procent van de verladers denkt dat de tarieven in het eerste kwartaal van 2009 zullen stijgen, niettegenstaande de forse toename van de mautkosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer