Hoe kom ik aan die Franse dodehoek-sticker? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Hoe kom ik aan die Franse dodehoek-sticker?

Er is veel opschudding over de verplichting om per 1 januari a.s. in stedelijk gebied in Frankrijk een dodehoeksticker op de vrachtwagen te hebben. Er wordt van alles aan gedaan om de verplichting van tafel te krijgen, maar wat als dat nu niet lukt? Dan kun je maar beter snel stickers gaan bestellen! Maar waar?

Op dit moment is het nog onduidelijk wat de Europese Commissie gaat doen en of de Fransen deze stickers al dan niet verplicht mogen stellen aan buitenlandse vervoerders.

Frankrijk heeft overigens laten weten dat, wanneer vervoerders stickers op de voertuigen hebben die niet conform de Europese richtlijnen zijn maar wel aangeven waar de dodehoek zich bevindt, er sprake is van een gedoogperiode, vanaf 1 januari 2021, voor een periode van 12 maanden.

De Fransen hebben strenge regels opgesteld over hoe de sticker eruitziet en waar hij op het voertuig moet zitten. RAI Vereniging heeft de regels op een rijtje gezet.

1. Vrachtwagens en trekkers

De signalisatie op vrachtwagens en trekkers moet op de rechtse achterkant (tussen 0,9 en 1,5 m van de grond) en op elke zijkant vooraan (tussen 0,9 en 1,5 m van de grond) worden aangebracht.

2. Aanhangwagens en opleggers

De signalisatie moet op aanhangwagens en opleggers rechts achteraan op een hoogte tussen 0,9 en 1,5 m worden aangebracht, evenals op elke zijkant. Voor de aanhangwagens moet de signalisatie aan de zijkant worden bevestigd in de eerste meter van de carrosserie vooraan op een hoogte tussen 0,9 en 1,5 m. Voor de opleggers moet dit in de eerste meter achter de koppelingsschotel op een hoogte tussen 0,9 en 1,5 m hoogte.

3. Uitzonderingen

Voor de voertuigen waar het technisch onmogelijk is om de signalisatie volgens de hierboven vermelde voorschriften aan te brengen, moet dit gebeuren op de dichtstbijzijnde mogelijke hoogte en binnen de grens van 2,10 m.

Voor containerchassis, autotransporters, de trekkers voor opleggers, tankvoertuigen, plateauvoertuigen, verstelbare armen voor kipwagens en dolly’s waarvoor het technisch onmogelijk is de achterste markering aan te brengen, mag de achterste markering worden aangebracht op een plaats die verenigbaar is met de technische kenmerken van het voertuig.

Voertuigen waarvan bewezen is dat het structureel onmogelijk is om de zij- en/of achtermarkering aan te brengen, zijn hiervan vrijgesteld.

Er is ook een video met de instructies

De stickers zijn online te koop in de webshop van AFTRI, voor 78 cent per stuk. Kwantumkorting lijkt vooralsnog niet mogelijk.

Het valt ook te overwegen om de stickers zelf te printen. Een box met het ontwerp in JPG, PDF en EPS formaat is gratis online te krijgen – DIRECTE DOWNLOAD . Daarna kan de sticker in principe bij elke stickerleverancier in Nederland worden besteld, zolang maar aan de gestelde regels wordt voldaan.

5 reacties op “Hoe kom ik aan die Franse dodehoek-sticker?

 • de verzendkosten ?
  vuile oplichtersbende

 • Marco de Bruyn

  Welke transport onderneming niet uit Frankrijk wil er nu zo een lelijke sticker op de auto.
  Heb je een prachtige mooi gespoten auto wat een aardig centje kost moet je voor hun een sticker op je auto plakken. Het is te gek voor woorden en het ziet er ook niet uit. Kijk achterop een oplegger cq aanhanger oke mits je deze natuurlijk ook heb laten spuiten(bijvoorbeeld special paint of laten wrappen) word je er ook niet blij van een goedkope lelijke sticker op de lak te plakken. Ook voor transporteurs die misschien bijna nooit in Frankrijk komen moeten dan in NL met zo’n lelijke sticker op de auto rond rijden dat lijkt mij niet echt een plan.
  Kunnen ze beter het volk daar een campagne voorschotelen met de gevaren van een dode hoek bij een groot voertuig met filmpjes e.d. want ik denk dat zo’n sticker niet echt word gezien en zeker niet in Frankrijk want daar denken ze dat ze allemaal GOD zijn.
  Ik en ik denk ook veel chauffeurs zullen een zelfde mening hebben hier over. En waarschijnlijk hebben zij ook nog wel punten om die sticker er niet te laten komen.

  1. Peter

   Er zal vast wel iemand zo handig zijn om mooie magneet stickers te laten maken kun je die op plakken als je in France komt.

 • Freek

  Wat denk je van de zwaardere campers, ik wil die troep er echt niet op hebben.
  Mijn camper is 7 meter maar zwaarder dan 3.5 ton ik heb geen dodehoek!
  Wat een misselijk land is het toch altijd gezeik daar!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer