VIDEO – ADAC test aftermarket dodehoeksystemen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – ADAC test aftermarket dodehoeksystemen

De ADAC, zeg maar de Duitse ANWB maar dan veel serieuzer, heeft negen dodehoeksystemen voor vrachtwagens getest. De systemen, alle geschikt voor achteraf inbouw, werden lang niet allemaal ‘uitstekend’ bevonden. Slechts twee systemen kregen deze kwalificatie. Twee kregen de beoordeling ‘goed’, twee zijn ‘voldoende’, eentje ‘matig’ en vier van de negen zijn ‘slecht’.

In Duitsland is een speciale campagne opgezet om het gebruik van dodehoeksystemen te bevorderen en de geteste systemen voldoen aan de daarvoor geldende criteria en kosten tussen de 967 en 3690 euro. Daarnaast zijn er de kosten voor de installatie. De testers onderzochten de systemen onder reële omstandigheden in het wegverkeer en op een testterrein. Zij hebben bijvoorbeeld getest of de sytemen op tijd reageren op fietsers, inline-skaters en rolstoelgebruikers, hoe groot het respectieve dekkingsgebied is en hoe vaak een vals alarm afgaat.

De testwinnaar was het systeem van Eyyes GmbH, TASET001 genaamd, met een beoordeling van 2,2. Volgens de ADAC produceerde dit systeem geen vals alarm in het echte wegverkeer en was het nog steeds in staat fietsers te herkennen op een zijdelingse afstand van zes meter van de vrachtwagen. De visuele feedback aan de bestuurder was gemakkelijk en begrijpelijk. De winnaar van de test is echter ook de duurste, met een prijs van 3690 euro.

Volgens de ADAC waren de andere systemen van H3M (Truck!Warn FLEX), Knorr Bremse (ProFleet+ GEN 2) en Wüllhorst (WUE AAS-4.0), die als goed en voldoende werden beoordeeld, ook in staat om onderscheid te maken tussen statische objecten en onbeschermde weggebruikers en gaven ze nooit valse waarschuwingen. Bovendien registreerden zij onbeschermde weggebruikers bij bijna alle snelheden, afstanden en testvarianten. De vrachtwagenchauffeur werd gewaarschuwd door visuele en akoestische signalen.

De systemen van Dometic (BSC01), Rosho (TurnCAM), Axion (ICA Turn-Assist AAS Set), H3M (Truck!Warn DELUXE) en Continental (RightViu), die als matig of slecht werden beoordeeld, werden door de ADAC bekritiseerd vanwege een hoog aantal valse waarschuwingen en een klein gezichtsveld. De systemen van Rosho, Axion en Dometic detecteerden ook alleen fietsers wanneer zij de vrachtwagen inhaalden, maar niet wanneer beiden naast elkaar reden of de vrachtwagen de fietser inhaalde. Het Conti-systeem werkte alleen als de bestuurder de richtingaanwijzer had ingesteld.

De ‘Abbiege-assistent detecteert fietsers en voetgangers die zich in de dode hoek van de vrachtwagen bevinden en helpt gevaarlijke situaties te vermijden. Vanaf 2022 worden dodehoeksystemen verplicht voor alle nieuwe vrachtwagentypes in de hele EU, en vanaf 2024 voor alle nieuw geproduceerde vrachtwagens en bussen. .

Bekijk hier de complete test van de ADAC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer